FinansWatch

ATP taber 42,3 mia. og ændrer afdækningsstrategi

 Pensionskæmpen har i oktober ændret sin afdækningssttrategi, og har i den forbindelse solgt stort ud af sin beholdning af statsobligationer. Salget har været en af de største markedsoperationer i ti år.

Foto: CARSTEN BUNDGAARD

ATP har i 2013 tabt 42,3 mia. kr. på sin afdækning, som giver underskud ved stigende renter. Efterfølgende  har bestyrelsen ændret afdækningsstrategien, fortæller Carsten Stendevad, direktør i ATP på et pressemøde.

” I år har vi lavet en meget vigtig justering, som vil trække spor i mange år. Vi har justeret afdækningsstrategi og rentefølsomhed ved at implementere en ny diskonteringskurve. Det betyder, at alle de forpligtelser vi har 40 år ude i fremtiden, de vil vi have et fast afkastkrav på 3 pct., uanset hvad renten er,” forklarer han.

Ifølge direktøren kan man reelt ikke købe renteafdækning for forpligtelser 40 år ude i fremtiden, og det er baggrunden for, at man nu har fastsat et konstant afkastkrav på 3 pct. I stedet for et flydende niveau der følger renten.

”Vi har stadig et princip om, at vi skal afdække alle vores garantier. Men efter år 40 er der ingen pris i markedet, derfor har vi lagt os fast på 3 pct. Hvis vi tjener 3 pct., så lever vi op til vores garantier,” siger Carsten Stendevad.

Rentefølsomhed reduceres

Ændringen i strategien vil gøre investeringsporteføljen mere fleksibel, fordi der ikke skal bruges formuer på at afdække forpligtelser, der ligger mere en 40 år ude i fremtiden.

”Det betyder, at den rentefølsomhed, der er i vores garantier, reduceres med 25 pct. Og så har vi tilsvarende kunnet reducere vores afdækning. Vores resultat og solvens er upåvirket af det her. Vi gør det ikke for at forbedre vores solvens og overskud, vi gør det for at reducere vores rentefølsomhed og øge vores investeringsfleksibilitet,” siger direktøren på pressemødet.

Ændringen har betydet et storudsalg af obligationer – en operation som det er lykkedes at gennemføre uden den store opmærksomhed.

”Det er en af de største markedsoperationer de sidste ti år. Huset sydede af aktivitet, for på syv uger solgte vi for 20 mia. renterisiko. Vi gjorde mere hver eneste dag, end vi normalt gjorde på en måned. Jeg er meget meget tilfreds med ekskveringen og som ny i huset har det været en fornøjelse at se, hvordan holdet var i stand til at gøre det,” siger Carsten Stendevad.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs