Rapport: Finanstilsynet overvejer fremtiden for kontroversiel ledelse

Der er tvivl om kundegrundlaget og en særskilt sag om brud på aflønningsreglerne i et lille forsikringsselskab. Tilsynet overvejer nu ledelsens hæderlighed - få år efter man stod bag fyringen af selskabets sidste direktør.

En af landets mindste, mest formuende og kontroversielle forsikringsselskaber har alvorlige problemer med ledelsen og lønnen.

Det fremgår af Finanstilsynets rapport om den seneste inspektion af Brandkassen G/S. Tilsynet stod så sent som i 2010 bag en fyring af selskabets direktør.

Brandkassen, hvis omstridte bestyrelsesformand Bjørn Laugesen over de seneste tre år har tjent mere på at forvalte selskabets formue, end selskabet selv har, meddelte i september, at man vil forsøge at omdanne sig selv til en velgørende fond.

Selskabet er tidligere blevet angrebet for at forsøge - med bestyrelsesformanden i spidsen - at uddele formuen på 72,5 mio. kr. Det skal ses i sammenhæng med en årlig omsætning på 325.000 kr. i selskabet.

"Finanstilsynet vil på baggrund af inspektionen foretage en fornyet vurdering af, om selskabets ledelse fortsat lever op til kravene om egnethed og hæderlighed," skriver tilsynet og fortsætter:

"I forbindelse med gennemgang af selskabets årsrapport for 2011 fandt Finanstilsynet, at selskabet ikke har oplyst vederlag til direktion og bestyrelse med navns nævnelse. Ved nærmere gennemgang fandt Finanstilsynet, at selskabet har foretaget en række overtrædelser af aflønningsreglerne. Sagen behandles særskilt i Finanstilsynet."

Kundefremgang og præmiefald

Samtidig er tilsynet i lighed med en gruppe af de kunder, der følte sig sat udenfor den mulige likvidering af selskabet, særdeles skeptisk overfor den nye kundegruppe, der i 2010 sikrede Bjørn Laugesen den fortsatte kontrol med selskabet.

"Selskabet har ikke foretaget nytegning siden 2009, med undtagelse af 120 nye medlemmer i efteråret 2010. Dog afspejles forøgelsen af medlemmer ikke i selskabets bruttopræmier og antal forsikrede, idet selskabet har haft en nedgang i bruttopræmier på 18,9 pct. i perioden 2009-2011. Endvidere fandt Finanstilsynet ikke nogen dokumentation for, at beslutningen om forøgelsen har været forelagt den samlede bestyrelse," skriver tilsynet.

Den tolkning køber bestyrelsesformand Bjørn Laugesen dog ikke.

"Vedrørende nytegning finder vi det ejendommeligt, at FT (Finanstilsynet, red.) udtaler, at med undtagelse af 120 nye medlemmer i efteråret 2010 er der ikke sket nytegning siden 2009. De 120 nytegninger svarede til en fordobling af forsikringsbestanden. Brandkassen fik ny direktør. Forsikringstegning skete som led i den daglige drift, og det kræver ikke en samlet bestyrelsesbeslutning at nytegne forsikringer, hvilket FT tidligere har fået oplyst på forespørgsel i juni 2011," skriver han i et svar til tilsynets anklager.

Heller ikke den særskilte sag om overtrædelse af aflønningsreglerne gør indtryk i Brandkassen:

"FT har fundet, at Brandkassen har overtrådt de nye aflønningsregler ved ikke at have en ny lønpolitik udarbejdet til generalforsamlingen i april 2011. Brandkassen kunne ikke magte at udarbejde en ny lønpolitik, samtidig med at nye vedtægter og nyvalg af delegeretforsamlingen skulle gennemføres i 2011 efter påbud fra FT."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også