Finanssektor advarer mod landbrugslov

En ny lov om randzoner kan betyde en kraftig forringelse i værdien af 50.000 hektar landbrugsjord, advarer en enig finanssektor, som kræver fyldig kompensation.
Foto: Casper Dalhoff/Jyllands-Posten
Foto: Casper Dalhoff/Jyllands-Posten

Mens Realkreditforeningen og Realkreditrådet er jævnt uenige om fremtiden for dansk realkredit, så er enigheden tilsyneladende fuldstændig, når det kommer til en ny lov om landbrug i randzoner, som netop er sendt i høring.

Sammen med Finansrådet har organisationerne indsendt et høringssvar, hvor et ikke videre positivt syn på konsekvenserne af loven præsenteres.

Loven vil gøre det ulovligt at dyrke indtægtsgivende energiafgrøder i randzoner, fremgår det af høringssvaret. Det vil i praksis betyde, at de berørte landmænd vil stå tilbage med jord, der ikke kan opdyrkes, og hvor der samtidig endda kan komme nye vedligeholdelseskrav til.

Avis: Jordpriser kan trække stribe af banker ned

Tom jord

"Randzoneloven medfører, at der forsvinder et beløb svarende til produktionsværdien af de 50.000 ha fra det samlede landbrugserhverv. Et areal, der på trods af den manglende produktion, fortsat er belånt af den enkelte landmand og pantsat til det långivende realkredit – eller pengeinstitut på basis af den værdi, som var gældende for produktionsjord på belåningstidspunktet," skriver de tre organisationer.

De foreslår på baggrund af den vurdering, at landmændene skal kompenseres for ikke bare tabet af produktionsværdi, men også panthavers - altså bank og realkreditinstitutets - sikkerheder.

"De omfattede ejendomme bør derfor sikres en kompensation, der svarer til den tabte fortjeneste og værdiforringelse. Samlet får indgrebet, der er indført i 2011 og nu yderligere forøges en så væsentlig indvirkning på en række ejendomme, at kompensation bør udmåles efter ekspropriationsregler med fuld initial erstatning for rådighedsindskrænkningen, og med krav om panthaversamtykke før udbetaling af erstatningen," står der i svaret.

Ny pakke skal redde banker og landmænd 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også