Finansforbundet kritiserer snæversynet kommission

Det bør ikke kun være finanssektoren, men også myndighederne og lovgiverne, der skal granskes af nyt ekspertudvalg.

Når eksperterne i et nyligt nedsat udvalg skal undersøge finanskrisen, har de øjnene rettet mod finanssektoren, men ikke mod Nationalbanken, Finanstilsynet eller Folketinget.

Og det er problematisk ifølge Finansforbundet, der ser en fare for en amputeret undersøgelse i modsætning til den brede undersøgelse, som forbundet selv mener, man har været fortaler for.

"Tværtimod tegner det til at blive en temmelig ensidig affære, hvor de skyldige nærmest er udpeget på forhånd,” udtaler Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet, i en meddelelse.

Jagtede banker, der satte til side

Han mener, at det er indlysende, at myndighederne og lovgiverne også har spillet en rolle i udviklingen af krisen.

"Finanssektoren er underlagt tilsyn, og den er påvirket af den lovgivning, som politikerne gennemfører.  Med andre ord, så sætter politikerne altså rammerne for sektorens handlingsmuligheder. For eksempel jagtede tilsynet inden krisen banker, der satte til side til dårlige tider. Det måtte bankerne ikke, hvilket klart havde negativ indflydelse på polstringen."

Næstformanden peger også på, at liberaliseringen omkring afdragsfri lån kan være eksempel på tiltag, der forstærkede krisen.

"Derfor kan det kun blive en amputeret analyse, når der ikke er planer om at undersøge alle aktører i og omkring den finansielle sektor. Det vil ikke give den sammenhængende forklaring af samspillet af faktorer op til og under krisen, som vi har behov for."

Kritik: Embedsmænd slipper for kriseundersøgelse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også