Partier kræver bedre kontrol med refusion af udbytteskat

Partier undrer sig over, at Skattestyrelsen har opgivet at kontrollere, om millioner udbetales uberettiget.
Enhedslistens skatteordfører, Victoria Velasquez, mener, at den almindelige dansker bør være forarget over, at Skattestyrelsen har opgivet at kontrollere små og mellemstore anmodninger om refusion. | Foto: Jens Dresling
Enhedslistens skatteordfører, Victoria Velasquez, mener, at den almindelige dansker bør være forarget over, at Skattestyrelsen har opgivet at kontrollere små og mellemstore anmodninger om refusion. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Det vækker hovedrysten på Christiansborg, at Skattestyrelsen har opgivet systematisk at kontrollere såkaldte små og mellemstore anmodninger om refusion af udbytteskat.

Tilbage i 2017 meddelte den daværende regering ellers, at det skulle være slut med, at udlændinge uberettiget kunne få refunderet udbytteskat, de aldrig havde betalt.

Men i bogen ”Af hensyn til erhvervslivet” fortæller journalist Jesper Tynell, hvordan Skattestyrelsen har opgivet systematisk at kontrollere såkaldte små og mellemstore anmodninger om refusion.

Enhedslistens skatteordfører, Victoria Velasquez, mener, at den almindelige dansker bør være forarget.

”Jeg synes, man skal blive hamrende rasende over, at vi nu ser, at et trecifret millionbeløb risikerer at blive taget fra vores fælles statskasse. Penge, der kunne være gået til velfærd, og som i stedet bliver udbetalt til de forkerte.”

”Især når det kommer oveni, at der er blevet udbetalt et tocifret milliardbeløb, hvor vi har været vidne til, at nogle har snydt og haft snablen nede i vores fælles kasse og simpelthen stjålet penge fra den danske stat, der kunne være gået til at styrke vores hospitaler, børnehaver og skabt en bedre ældrepleje,” siger hun.

Kenneth Joensen, der er fagdirektør i Skattestyrelsen, har forklaret regnestykket i et skriftligt svar til Børsen:

” Det ville således koste omkring 350 millioner kroner helt at eliminere den estimerede værdi af manglende regelefterlevelse på cirka 122 mio. kr.,” hedder det.

Skattestyrelsen har altså vurderet, at det vil koste omkring 350 millioner kroner i administration at undgå at betale de omkring 122 millioner kroner, man anslår, at man fejlagtigt kommer til at udbetale til ansøgere, der ikke har krav på penge.

Det er tidligere blevet anslået, at den danske stat er blevet snydt for op mod 12,7 mia. kr. i udbytteskat.

Også Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, er utilfreds.

”Det er bekymrende, hvis man ikke har et ordentligt tjek på, at der ikke bliver lavet systematisk snyd med udbyttemilliarder i Danmark igen. Vi vil for alt i verden undgå den sag, vi oplevede for år tilbage, hvor udenlandske pengemænd snød den danske stat for milliarder af kroner,” siger hun.

Enhedslisten vil have et ejerregister, hvor man kan se, hvem der både er ejere og aktionærer i virksomhederne.

” Det er helt afgørende, at vi kræver, at uanset hvem der kommer til at blive statsminister og skatteminister, er det en hovedopgave, at det her bliver løst,” siger Victoria Velasquez.

Refusion af udbytteskat er fortsat fuld af fejl

12 banker fik lov til at påvirke lovforslag om udbytteskat

Ny bog: Svindel med udbytteskat for millioner sker stadig

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også