USA: Federal Reserves renteløft vil fortsat ramme obligationer

Den negative udvikling skyldes den tårnhøje globale inflation, som betyder, at de aftalte pengestrømme ved obligationer udhules i værdi og sender obligationskurserne ned.
Foto: CHRIS WATTIE/REUTERS / X90141
Foto: CHRIS WATTIE/REUTERS / X90141
AF MARKETWIRE

Det globale obligationsmarked faldt i sidste uge i et bjørnemarked med et minus på 20 pct. i forholdt til den seneste rekord, som Bloomberg Global Bond Index nåede i januar 2021.

I USA er obligationsmarkedet, som er verdens største, isoleret set også faldet med omtrent 11 pct. siden nytår.

Den negative udvikling skyldes den tårnhøje globale inflation, som betyder, at de aftalte pengestrømme ved obligationer udhules i værdi, og derfor sendes obligationskurserne ned og i samme tur de effektive renter op.

Investorerne skal dog ikke regne med, at kurserne inden for det nærmeste vender rundt, skriver Bloomberg News, for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ser ikke ud til at ville stoppe op med sine renteforhøjelser i kampen mod inflationen, og derfor er der også udsigt til fortsat stigende markedsrenter. Og så vil kurserne kunne sætte sig yderligere.

Fredag kom det seneste signal om, at USA’s økonomi langt fra er kommet ned i gear. Ganske vist steg deltagelsen i arbejdsmarkedet overraskende, hvilket øgede arbejdsløsheden fra 3,5 pct. i juli til 3,7 pct. i august, men der blev fortsat skabt 315.000 nye arbejdspladser mod ventede 298.000 jobs.

Handelen med fed funds-futures indikerer knap 60 pct. sandsynlighed for, at centralbanken for tredje rentemøde i træk vil hæve sin rente med 0,75 pct.point. til 3,00-3,25 pct.

Renten, som startede 2022 i 0,00-0,25 pct., indikeres samtidig til at toppe til marts næste år i 3,87 pct., inden markedet venter den sat ned til 3,52 pct. ved udgangen af 2023.

Det peger i retning af yderligere kursfald på obligationer, for den tiårige amerikanske rente har historisk toppet i et højere niveau end centralbankrenten i forbindelse med tidligere stramningscyklusser, skriver Bloomberg News. Lige nu ligger den tiårige rente i 3,19 pct.

”Inflationen og Federal Reserves høgeagtige indstilling har bidt markederne. Og inflationen er ikke på vej væk på få måneder. Virkeligheden bider,” siger Kerrie Debbs, investeringsrådgiver hos Main Street Financial Solutions.

Obligationsmarkedet i USA er med faldet på mere end 10 pct. på vej mod det største årlige minus og den første gang med kursfald to år i træk siden 1970’erne.

Hos Blackrock er der også en forventning om stigende lange renter og dermed yderligere kurspres.

”Jeg kan se renterne bevæge sig højere i den lange ende. Jeg tror dog, vi handler i den øvre ende af intervallet, men jeg mener, det er ganske svært at sige, at vi allerede har set toppen,” kommenterer Rick Rieder, investeringschef i verdens største kapitalforvalter, over for Bloomberg News.

Den toårige statsrente i USA ligger for tiden i 3,39 pct., hvilket er det højeste niveau siden 2007, og Blackrock har benyttet den mulighed til at investere mere i den korte ende af rentekurven for at drage fordel af et løbende højere renteafkast lige nu.

Regeringens huslejeloft møder bred opbakning i befolkningen

Brancheorganistation frygter EU-domme sender ekstra milliardregning mod investeringsfonde

Sydbank ejer 2,2 pct. egne aktier

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også