Brancheorganistation frygter EU-domme sender ekstra milliardregning mod investeringsfonde

Lobby-organisationen Finans Danmark mener, at to nye EU-domme sætter spørgsmålstegn ved den fritagelse for moms, som investeringsfonde indtil videre praktiserer. Det kan betyde en årlig samlet merudgift på 2 mia. kr., lyder det fra brancheorganisationen.
Birgitte Søgaard Holm er direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark. | Foto: Finans Danmark/PR
Birgitte Søgaard Holm er direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark. | Foto: Finans Danmark/PR

Indtil videre betaler danske investeringsforeninger ikke moms af alle omkostninger, men ifølge brancheorganisationen Finans Danmark er den praksis under forandring.

Et par nylige EU-domme sætter nemlig spørgsmålstegn ved, om momsfritagelsen fortsat kan benyttes, og i øjeblikket er Skattestyrelsen på vej med nye retningslinjer.

”Hvis Skattestyrelsens fortolkning af EU-dommene bliver til virkelighed, vil der blive tale om moms på omkostninger til forvaltning af en samlet formue på 2.730 mia. kr. alene hos Finans Danmark medlemmer. Vi er stærkt bekymrede for konsekvenserne for den enkelte investor, som jo også omfatter helt almindelige lønmodtagere. De kan se ind i en forøgelse af deres omkostninger med op til 25 pct. Den samlede regning kan ende på op mod 2 mia. kr. årligt,” skriver Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark i en meddelelse.

Ifølge Finans Danmark giver investeringsfonde gode muligheder for at sprede sine investeringer, men gør nye retningslinjer den praksis dyrere, så er det skidt nyt for de danske investorer.

”Vi opfordrer derfor til, at Skattestyrelsen sikrer en implementering som i resten af EU, bl.a. ved inden offentliggørelsen af de endelige retningslinjer at undersøge, hvordan og om EU-dommene har medført ændringer i andre EU-lande. Vi opfordrer også til at sagen forelægges for EU’s momskomité for at opnå en ensartet fortolkning af dommene, så danske investorer ikke stilles dårligere end investorer i andre lande,” skriver Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark.

Ifølge Børsen er det to afgørelse fra EU-domstolen, der er kommet i 2020 og 2021, der handler om omkostninger ved køb af produkter og ydelser fra tredjeparter.

Eksempelvis har kapitalforvalteren Blackrock bedt EU-domstolen fortolke om, hvorvidt leveringen af en softwareplatform er momsfritaget, hvilket domstolen sagde nej til .

Forsikringsselskaber slipper for særskat via ”smuthul”

Konkurrencevagthund har rettet lyset mod Totalkredit-aftale – se undersøgelsen her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også