Nationalbanken: Ny runde corona forsinker genopretningen

Den opblussende coronasmitte forsinker genopretningen af danske økonomi, forudser Nationalbanken.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU/FINANS

Nationalbanken trækker i håndbremsen i forhold til den danske økonomis genopretning efter coronapandemien.

Det ventes, at væksten i bruttonationalproduktet, BNP, bliver på negative 3,9 pct. i år - men til næste år skrues der ned for blusset til en ventet vækst i BNP på 2,9 pct. mod tidligere 3,6 pct.

Det oplyser Nationalbanken onsdag morgen.

Og det er en opblussen af smitte, der forsinker genopretningen af dansk økonomi.

"Siden september er corona-pandemien blusset op igen i Danmark og Europa, og der er indført flere restriktioner, som hæmmer den økonomiske aktivitet hen over vinteren. Modsat er udrulningen af en effektiv vaccine rykket nærmere, og dermed også tidspunktet, hvor mange restriktioner forventeligt lempes igen," skriver Nationalbanken i decembers udgave af "Udsigter for dansk økonomi".

Og det er netop den seneste opblussen af nedlukninger med videre, der sætter en stopklods i væksten.

"Nye foranstaltninger for at begrænse smittespredningen har sat genopretningen af europæisk økonomi på pause i fjerde kvartal efter en kraftig fremgang over sommeren," fremgår det af december-udgaven.

Mindre bremseklods end i foråret

Svækkelsen er dog betydeligt mindre end i foråret. Og i USA er væksten ikke bremset op i samme omfang som i Europa, men den seneste kraftige smitteopblussen i USA øger risikoen for, at væksten også dæmpes her, skriver Nationalbanken.

"I Kina, hvor genopretningen har været kraftig, er niveauet for BNP højere end før pandemien. Pandemien påvirker de enkelte dele af økonomien forskelligt," fremhæves det.

Og i euroområdet er det især servicesektoren, der rammes af restriktioner og ændrede forbrugsmønstre, der betyder en markant forskydning af forbruget fra visse tjenesteydelser over mod varer.

"Det understøtter produktionen i industrien og fremgangen i den globale handel med varer, som er tæt på niveauet før pandemien. Til gengæld er der fortsat en svag handel med tjenester og herunder rejser," forklares det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også