FinansWatch

Banker hang på ekstraregning: Nu vil Nationalbanken skrotte kritiseret prestigeprojekt

Nationalbankens stærkt forsinkede betalingsplatform, som gik langt over budgettet og endte med at koste knap 370 mio. kr., bliver skrottet i de kommende år. "Det er en hovedløs gerning," siger politiker, der kræver, at erhvervsministeren får udarbejdet en redegørelse af Nationalbanken.

Nationalbankdirektør Lars Rohde | Foto: LISELOTTE SABROE//

Knap er den kommet op at køre, før den må lade livet. Der er tale om Nationalbankens stærkt kritiserede betalingsplatform, Kronos2, som fremover bliver udfaset.

Det bekræfter Nationalbanken over for FinansWatch i en skriftlig kommentar.

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, er en af de politikere, som har været stærkt kritisk over for Nationalbanken i sagen, og nu kræver han, at erhvervsministeren får udarbejdet en redegørelse om sagen af Nationalbanken.

"Jeg undrer mig over, at Nationalbanken har en så lemfældig holdning til, hvordan man kan kaste rundt med andre folks penge," siger han.

Under kraftig kritik

Tilbage i 2018 kunne FinansWatch afsløre, at Nationalbankens dengang nye platform til afvikling af betalinger var stærkt forsinket og stod til at overskride budgettet markant. Alt i alt var den dengang foreløbige regning på knap 370 mio., hvilket kan holdes op mod et budget på 200 mio. kr.

Budgetoverskridelsen kom landets banker til at betale for, og det kan nu vise sig at være tildels forgæves. For eftersom at Nationalbanken i dag, tirsdag, har meldt ud, at man fra 2024/2025 vil overgå til den europæiske pendant under ECB, Target Services, så indebærer det konkret en udfasning af Kronos2.

Allerede fra 2022 er det teknisk muligt at overgå til den europæiske platform i et fuldt setup.

"I den sidste ende er der nogen, der skal betale for den her platform, og den regning ender hos bankkunderne," siger Hans Kristian Skibby.

"Det er en hovedløs gerning. Nationalbanken kan ikke på nogen måde retfærdiggøre, at man så kort tid efter, at man har fået færdiggjort it-opgaver i den her prisklasse og med så store budgetoverskridelser, går ud og siger, at nu skal man ikke bruge systemet og godt kan lade det henfare til tidligere slægters gang. Det er helt vanvittigt. Så jeg forstår ikke, hvis ledelsen i Nationalbanken kan sidde stille på stolen i sådan en sag."

FinansWatch forsøger at indhente en kommentar fra Nationalbanken til Hans Kristian Skibbys synspunkter.

Gammelt system var langt billigere

Kronos2 var afløseren for Nationalbankens oprindelige betalingsplatform Kronos, der så dagens lys i 2001 og til forskel fra sin storebror ikke var særlig dyr. Projektet, der blev udviklet sammen med datacentralen BEC, kostede "kun" 18,5 mio. kr.

Et årti senere besluttede Nationalbanken sig dog for, at man skulle udvikle et nyt system kaldet Kronos2, som bedre kunne spille sammen med ECB's betalingsplatform Target2 og værdipapirafviklingssystemet Target2Securities, som bl.a. har til formål at gøre handel med investeringer mere gnidningsfrit på tværs af grænser.

Kronos2 er et realtidsbruttoafviklingssystem, som bedst kan sammenlignes med, at bankerne har en netbank i Nationalbanken. Systemet er kritisk for hele den finansielle infrastruktur og anvendes til at cleare store betalinger mellem bankerne.

Nationalbanken udtaler nu, at man anser skiftet fra den oprindelige platform Kronos til Kronos2 som et nødvendigt skifte, da det tidligere system ifølge banken var teknologisk forældet.

"Moderniseringen af Kronos til Kronos2 var desuden en forudsætning for tilslutning af danske kroner til det fælleseuropæiske system til clearing og afvikling af værdipapirhandler," udtaler Nationalbanken.

Banker betaler regning

Ifølge flere kilder, som FinansWatch har talt med, kunne det dog godt lade sig gøre at videreudvikle på den oprindelige Kronos-platform.

Det skal ses i lyset af, at FinansWatch gennem flere artikler har kunnet fortælle, at Kronos2 blev kraftigt forsinket og som følge heraf også markant dyrere. Samtidig påpegede flere iagttagere tilbage i 2018, at det forhold, at Nationalbanken ikke sendte opgaven i udbud, strider mod udbudsreglerne.

Sagerne fik politisk bevågenhed, ligesom det medførte kritik, at Nationalbanken i modsætning til andre offentlige myndigheder ikke er underlagt statens særlige it-lup, som holder øje med, at offentlige it-projekter ikke kører af sporet.

Udover forsinkelsen så var problemer med Kronos 2-platformen også årsagen til, at mange danskere ikke fik udbetalt løn til tiden ved lønningsdagen i slutningen af august i 2018, ligesom tusindvis af værdipapirhandler i en periode blev sat i venteposition på grund af fejl i tilslutningen til det europæiske system.

Jan Damsgaard, som er it-professor ved Copenhagen Business School, siger til FinansWatch, at Nationalbankens forløb ikke er ulig andre store it-projekter, der kører af sporet.

"Problemet med meget store og komplicerede it-projekter er ofte, at man bliver forsinkede, og så viser det sig henad vejen, at der er udviklet nogle meget billigere standardløsninger, som man så kan gøre brug af. Derfor vil det tit være meget smartere at foretage it-udviklingen i små skridt og bygge ovenpå, mens man holder øje med, hvad der bliver udviklet af løsninger på markedet," siger han.

"Sagen viser også, at det er vigtigt, at der er de nødvendige it-kompetencer i finanssektorens bestyrelser, ligesom projektlederne i den her type projekter også skal have de fornødne kompetencer."

Kortere levetid end ventet

Tirsdag oplyser Nationalbanken, at overgangen til ECB's platform Target Services vil skabe et tættere samarbejde med andre centralbanker i Europa og give skalafordele ved fælles brug af it-platform.

"Target Services understøtter centralbankernes fælles indsats og samarbejde for at sikre en sikker og effektiv afvikling af betalinger – og modvirker cybertrusler," lyder det i en meddelelse.

Men samtidig betyder det altså, at Nationalbankens store prestigeprojekt i form af Kronos2 får en meget kortere levetid, end det oprindeligt var tiltænkt.

"Migreringen til ECB's platform, som sker i 2024/2025, vil give en mærkbar reduktion i de løbende driftsomkostninger i forhold til i dag. Hvis vi ikke havde truffet beslutningen om at migrere, ville en større opgradering af Kronos2 have været nødvendig, da der kommer nye internationale standarder fra 2025," udtaler Nationalbanken.

I praksis var det bankerne, som fik lov at betale ekstraregningen for Kronos2, og ifølge FinansWatchs oplysninger vil integrationen til den europæiske platform igen pålægge bankerne en række ekstraudgifter.

Allerede tilbage i 2018 var det kendt, at Target Services ville tilbyde mulighed for afvikling af kroner fra 2022. Men Nationalbanken holdt alligevel fast i, at det var bedre at bygge en ny Kronos2-platform i stedet for at tilrette den oprindelige Kronos-platform, så den kunne leve op til ECB's krav, frem til at det fra 2022 bliver muligt at lægge alle kronebetalinger over på den europæiske platform.

FinansWatch er ved at indhente en kommentar fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, ligesom FinansWatch forsøger at indhente en kommentar fra erhvervsminister, Simon Kollerup (S).

Læs flere af artiklerne fra FinansWatchs løbende dækning af sagen her:

Tilsynet kræver løsning på problemer med afvikling af værdipapirer 

Lønningsdag lagde Nationalbankens nye og gennemtestede it-platform ned

Nu er regningen gjort op: Storstilet it-platform i Nationalbanken næsten dobbelt så dyr som ventet

Ny kritik af Nationalbanken: Praksis strider mod udbudsreglerne

Regeringens støtteparti frygter Nationalbanken må skrotte dyr it-platform 

Politikere kræver redegørelse efter massiv budgetoverskridelse i Nationalbanken 

Iskold luft mellem regeringen og Nationalbanken

Nationalbankdirektør beklager afsporet it-system: "Selvfølgelig er det vores ansvar" 

Forsinket it-platform i Nationalbanken kan udskyde fordele for danske investorer 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs