Euronext køber 70 procent af VP Securities

En række banker og Nationalbanken sælger ud af deres ejerandel af værdipapircentralen VP Securities. Køber er selskabet bag blandt andet Oslo Børs.
Foto: PR/VP Securities
Foto: PR/VP Securities
AF RITZAU/FINANS

Euronext har købt af 70 pct. af den danske værdipapircentral VP Securities af Danske Bank, Nordea, Nykredit, Jyske Bank og Nationalbanken. Købet skal nu godkendes af Finanstilsynet, før det endeligt falder på plads. Det ventes at ske i slutningen af juni eller starten af juli.

Det fortæller Euronexts direktør, Stéphane Boujnah, til Ritzau Finans.

"Det er et køb, vi har diskuteret i måneder - ja, i år. Vi har nu fået en aftale på plads om at købe 70 pct. af aktierne i VP Securities. Og når købet bliver godkendt, vil vi komme med et tilbud på samme vilkår til den resterende aktionærkreds," siger Stéphane Boujnah.

Hele VP Securities er værdisat til 1,12 mia. kr., og de 70 pct. svarer til en pris på 795 mio. kr.

"Når vi op på 90 pct. af aktierne, vil vi - som dansk lovgivning tilskriver det - tvangsindløse resten. Aftalen bakkes op af ejerkredsen og af både bestyrelsen og ledelsen i VP Securities," siger Euronexts direktør til Ritzau Finans.

Går efter central rolle i Norden

Euronext ejer allerede Oslo Børs, som blev købt til sidste år, og Nord Pool i januar i år. Og den danske værdipapircentral passer ind strategien om at blive stærke i Norden.

´"Vi ser købet som en ekspansion ind i den nordiske region. Og den danske værdipapircentral har mange ligheder med den norske, som vi også ejer, og vi vil kunne tilbyder kunderne ydelser fra begge steder på en gang," siger Stéphane Boujnah.

"Men det danske hovedkontor vil fortsat ligge i Danmark, kontakten til de danske kunder vil stadig være på dansk, og vi vil fortsat være reguleret af de danske myndigheder. Så der bliver ikke mange ændringer der," siger han.

At Danmark har stået højt på Euronexts ønskeseddel skyldes, at der er tale om en solid finansiel region, og at det er et dynamisk marked med innovative selskaber. Stéphane Boujnah peger blandt andet også på, at det danske marked er stærk på healthcare, nordmændene på energi og svenskerne på fremstilling.

Den nordiske region vil - når købet bliver godkendt af myndighederne - komme til at stå for 25 pct. af Euronexts omsætning.

"Uden en stærk nordisk platform, er der ingen europæisk succes for Euronext. Kvaliteten af de ressourcer, der er her i denne del af Europa, er imponerende," påpeger Stéphane Boujnah.

Langsigtet ejerskab

Da købet er en del af Euronexts strategi, ses ejerskabet som langsigtet. Det danske datterselskab bliver en del af en stærk gruppe, og det er planen, at VP Securities skal udvikles yderligere.

"Vi vil arbejde med synergier med Oslo VP, og de to selskaber har i forvejen et godt og tæt samarbejde. Der er samlet flere ligheder end forskelle trods den danske realkredit, som vi respekterer. Vi vil arbejde sammen om de store kunder om pan-nordiske tilbud," fastslår Stéphane Boujnah.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også