Pensionsselskaber har kontroversielle investeringer for over 42 mia. kr.

En gennemgang af pensionsselskabers aktieinvesteringer afslører, at 42 mia. af danskernes pensionspenge er placeret i virksomheder, som et eller flere pensionsselskaber har sortlistet.
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
AF INFORMATION

Over 42 mia. kr. af danskernes pensionspenge er investeret i virksomheder, som et eller flere af de danske pensionsselskaber anser for så kontroversielle, at de har sat dem på den sorte liste og dermed ikke vil investere i dem.

Det viser Dagbladet Informations gennemgang af de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer.

Dermed kan der være milliarder af kroner placeret i virksomheder, som danske pensionsselskaber burde holde sig langt væk fra, mener Helle Munk Ravnborg, der er forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke.

"Der er en risiko for, at de investeringer gør skade enten på miljø, mennesker eller på hele samfund ved f.eks. at understøtte korrupt adfærd. Det er bekymrende," siger hun.

At en virksomhed står på et pensionsselskabs sorte liste kan enten skyldes kontroversiel adfærd i forbindelse med krænkelser af menneskerettigheder og arbejdstagerettigheder, eller at virksomheden beskæftiger sig med kontroversielle produkter som kul, våben eller tobak.

De kontroversielle investeringer udgør 6,41 pct. af de aktieinvesteringer på 657 mia. kr., som Information har undersøgt. De laveste andele af kontroversielle investeringer har ATP og TopDanmark, mens PensionDanmark og JØP ifølge Informations undersøgelse har den højeste andel.

Undersøgelsen er baseret på aktielister og eksklusionslister, som pensionsselskaberne har offentliggjort eller udleveret til Information i perioden oktober 2018 til februar 2019. Der er derfor tale om et øjebliksbillede, og der kan være aktier, som siden er blevet købt eller solgt, ligesom det ikke kan udelukkes, at nogle virksomheder ikke længere er involveret i de kontroversielle aktiviteter, der oprindelig førte til udelukkelse.

Pensams investeringsdirektør, Claus Jørgensen, peger på, at Pensam er i en kritisk dialog med flere af de selskaber, der ifølge Informations undersøgelse er sortlistet af andre pensionsselskaber. Han kalder det »urealistisk« at forestille sig, at danske pensionsselskaber skulle operere med enslydende eksklusionslister.

"Når det er sagt, så vil vi bruge jeres materiale til at gennemgå, om der skulle være selskaber, som vi har overset i vores screening, og vurdere, om vi skal tilføje selskaber til vores negativliste," siger han.

Information har forelagt resultaterne i undersøgelsen for alle de 17 danske pensionsselskaber. Adspurgt hvorfor de har investeringer i virksomheder, som andre pensionsselskaber har ekskluderet, svarer de typisk, at de foretrækker at gå i dialog med virksomhederne for at få ændret en problematisk adfærd frem for at sortliste dem.

Derudover er der forskellige opfattelser af, hvad der er uetisk at investere i. Nogle pensionsselskaber finder det eksempelvis uetisk at investere i tobak, mens andre fremhæver, at det er et lovligt produkt, som skaber arbejdspladser i udviklingslande.

Denne artikel er videredistribueret af Ritzau på vegne af Information.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også