FinansWatch

Fed hæver renten - signalerer en renteforhøjelse mere i år

Den amerikanske centralbank hæver renten med 25 basispoint.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag helt som ventet hævet sin toneangivende rente, federal funds rate, med 25 basispoint, eller et kvart pct.point, til intervallet mellem 2,00 og 2,25 pct.

Det fremgår af centralbankens rentemeddelelse i kølvandet af et todages rentemøde, tirsdag og onsdag.

Samtidig signalerer centralbanken gennem det såkaldte dotplot-diagram, hvor bankens chefer lægger deres individuelle renteforventninger ind, at der er udsigt til yderligere en renteforhøjelse i 2018 - til december. 12 ud af 16 medlemmer af bankens ledelse er for en forhøjelse mere inden nytår.

Ved rentemødet i juni, da centralbanken senest hævede renten, var det 8 af 16, som var for yderligere en renteforhøjelse i december.

Ikke lempelig mere

Federal Reserve holdt i sin rentemeddelelse fast i flere centrale vendinger, og det tyder på, at banken ikke vakler på sin vej - trods pres fra USA's præsident, Donald Trump, som har været stærk kritisk over for bankens stramninger af pengepolitikken.

Federal Reserve ser således fortsat behov for "gradvise" renteforhøjelser, og man betegner både den økonomiske vækst og jobvæksten for "stærk", mens inflationen fortsat er "nær" bankens mål om 2 pct. om året, skriver Bloomberg News.

"Komiteen forventer, at yderligere gradvise forhøjelser i målintervallet for fed funds rate vil være på linje med vedvarende ekspansion af den økonomiske aktivitet, stærke arbejdsmarkedsbetingelser og inflation nær komiteens symmetriske mål om 2 pct.," hedder det i meddelelsen.

En forandring er der dog i Federal Reserves rentemeddelelse. Banken har droppet at beskrive renten som "lempelig", men den nærmer sig også støt og roligt det niveau, hvor bankens chefer vurderer, at en neutral rente, som hverken sparker til økonomien elle bremser den, vil ligge.

Det er tredje gang i 2018, at Federal Reserve hæver sin rente. Senest skete det efter rentemødet den 13. juni i år, hvor man også løftede renten med 25 basispoint til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct.

Forhøjelse var ventet

Renteforhøjelsen onsdag kom ikke som en overraskelse. Handelen med fed funds-futuren indikerede forud for beslutningen, at markedet så en sandsynlighed på 98,7 pct. for en renteforhøjelse på 25 basispoint.

En rundspørge foretaget af Bloomberg News til 92 amerikanske økonomer pegede 89 på en renteforhøjelse på et kvart pct.point., mens blot tre havde spået en fastholdelse af renten.

Det er også tredje gang, at renten hæves med den nuværende formand for centralbanken, Jerome Powell, i spidsen. Han afløste i februar den tidligere centralbankchef Janet Yellen.

Federal Reserve har nu løftet sin rente seks gange i alt, siden USA's præsident Donald Trump, indtrådte i embedet i januar 2017.

Det er samtidig den ottende gang, at den amerikanske centralbank hæver renten, siden man startede den igangværende stramningscyklus i december 2015.

I Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC), hvor bankens chefer skiftes om at være med, stemte alle ni for onsdagens renteforhøjelse.

/ritzau/FINANS

Fed-chef: Behov for gradvise renteforhøjelser i en håndfuld kvartaler

Fed-chef: Stærk jobrapport - understøtter renteforhøjelser 

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Tribal-banker vinder frem

Neobanker, hvor kundebase og formål er drevet af markører som etnicitet, politisk tilhørsforhold eller klima, vinder frem i Tyskland, USA og Storbritannien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs