Fed-chef: Behov for gradvise renteforhøjelser i en håndfuld kvartaler

Ifølge en direktør i den amerikanske centralbank skal renten grundet en god økonomi nu begynde at bevæge sig fremad, siger han til Bloomberg.
RITZAU FINANS

Raphael Bostic, som sidder i chefstolen i den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, afdeling i Atlanta, er fortsat fortaler for gradvise renteforhøjelser i USA, fordi arbejdsmarkedet oplever fuld beskæftigelse og en inflation nær bankens mål om 2,0 pct. om året.

Det skriver Bloomberg News.

"Når økonomien klarer sig godt og står på egne ben, som den gør nu, så mener jeg, at pengepolitikken bør bevæge sig mod en neutral position," sagde Raphael Bostic i en tale i Jackson i delstaten Mississippi.

Den toneangivende amerikanske rente, fed funds rate, ligger for tiden i intervallet 1,75 til 2,00 pct., og centralbankens chefer har senest i snit vurderet, at en neutral rente vil være i 2,90 pct. En neutral rente defineres som en rente, der hverken skubber til eller bremser økonomien.

"For mig betyder det gradvise renteforhøjelser over den næste håndfuld kvartaler."

Bostic peger ifølge Bloomberg News på, at den amerikanske økonomi har haft en robust vækst de senere år, hvilket har haft betydning for det stærke amerikanske arbejdsmarked, hvor arbejdsløsheden på 3,9 pct. ligger i det laveste i årtier. Samtidig ser han ikke tegn på, at inflationen tager substantielt til.

Atlanta-chefen vurderer også, at nye tariffer indført på grund af handelskrigen har haft begrænset effekt på erhvervslivets investeringer indtil nu, men "der er grund til bekymring", da cirka en tredjedel af fremstillingsvirksomhederne rapporterer, at de genovervejer deres investeringsplaner.

"De negative effekter af vedvarende bekymring for tariffer på amerikanske virksomheders investeringer kan let vokse."

Blandt økonomer peger man ofte på, at virksomhedernes investeringer er den sidste benzin i motoren i et opsving, efter at forbruget og indtjeningsvæksten har trukket for.

Raphael Bostic er i 2018 medlem af Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC), som stemmer om renten.

/ritzau/FINANS

Fed-chef: Stærk jobrapport - understøtter renteforhøjelser

Fed-chef advarer mod at gå for langt - spår omvendt rentekurve 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også