Avis: Investorer spekulerer i dansk nedtur

Politikens tophistorie er en opfølger på sidste uges dommedagsanalyse fra Luxor Capital om gældsniveauet blandt danskerne. Professor Finn Østrup bakker dele af Luxor Capitals vurderinger op.
Af Ritzau Finans

Hvis Danske Bank krakker, har Danmark ikke penge til at redde den. Sådan lyder en af årsagerne til, at Danmark kan komme på fallittens rand i nær fremtid, skriver Politiken mandag. Det mener den amerikanske hedgefond Luxor Capital, som ligefrem sætter penge på, at det sker, selv om dansk økonomi traditionelt ses som stærk.

- Luxor hæfter sig dels ved, at danske husholdninger har meget stor gæld, og dels ved, at de danske banker har gjort sig meget afhængige af finansiering i udlandet. Disse forhold er helt korrekte og almindeligt kendte i den danske debat - men det er nyt, at udlandet har fået øje på det, siger økonomiprofessor Finn Østrup fra handelshøjskolen CBS til Politiken.

Ikke immun

- Det her viser, at Danmark slet ikke er immun over for gældskrisen. Investorerne leder efter sårbarheder overalt lige nu, og her har de fundet Danmarks. Det er ingen naturlov, at Danmark fortsat bliver set som sikker havn for investorer, siger Finn Østrup videre til Politiken.

Luxors investering foregår ved at købe kontrakter, som reelt er en slags forsikring mod, at den danske stat går i betalingsstandsning. Dermed får investorerne altså penge, hvis Danmark krakker. Sådanne papirer kaldes CDS'er.

Spekulanterne har regnet sig frem til, at selv om den danske stats økonomi umiddelbart ser solid ud, har både danske banker og borgere spændt buen så hårdt, at de ikke kan tåle mere nedgang i boligmarkedet, skriver Politiken. Hvis det sker, er Danmark i samme situation som Island, lyder analysen.

Tanken bag spekulanternes investering er ikke, at Danmark går helt rabundus. Men de satser på, at Danmark snart kommer i problemer, så forsikringerne mod et krak

vil stige i pris - så kan spekulanterne sælge dem langt dyrere, end de købte dem.

Ikke i sig selv et faremoment

Det, at pengetanke som Luxor køber CDS'er for at kunne tjene på en dansk nedtur, er ikke i sig selv et stort faremoment for Danmark. Problemet opstår først, hvis

andre investorer reagerer på det og begynder at sælge deres danske obligationer, vurderer professor David Lando fra CBS, som blandt andet forsker i CDS'er.

Han peger over for Politiken på, at mens renterne på danske statsobligationer er lave, hvilket normalt indikerer, at investorerne har tillid til dansk økonomi, så er prisen paradoksalt nok høj på de CDS'er, som giver gevinst, hvis Danmark går fallit - hvilket tyder på, at der alligevel ikke er fuld tillid.

- Den danske stat har en relativt lav gæld, men det vil ændre alt, hvis staten bliver nødt til at påtage sig al gælden, i tilfælde af at for eksempel Nykredit eller Danske Bank krakker. Luxor har fuldkommen ret i, at det er et kæmpe beløb, som danske bankers aktiver udgør i forhold til det danske BNP, siger Finn Østrup til Politiken.

I Danske Bank afviser man, at Luxors analyse er korrekt, og at den kan skabe problemer for banken eller for Danmark.

 

Hedgefond: Danmark er det næste Island

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også