FinansWatch

Aktieskat får bredside fra Nationalbanken

EU-Kommissionens forslag om at indføre en Tobin-skat møder skarp modstand fra Nationalbanken, der mener, at den vil føre til mindre velfærd.

EU-Kommissionens forslag om at indføre en afgift på alle finansielle transaktioner, der gennemføres af finansielle institutioner, hvor mindst en af parterne er etableret i EU, møder ifølge Børsen.dk modstand fra Nationalbanken.

Skatteministeriet har sendt forslaget til høring med anmodning om at få Nationalbankens kommentar, og nu oplyser ministeriet så holdningen fra Nationalbanken.

Uønskede virkninger

"Det er Nationalbankens vurdering, at afgiften vil have uønskede virkninger på de finansielle markeder," siger Nationalbanken ifølge pressemeddelelsen.

Hos Nationalbanken er holdningen endvidere, at afgiften vil gøre kapitalmarkederne mindre effektive og øge volatiliteten. Desuden vil afgiften ikke begrænse 'uønskede spekulative handler', lyder det.

Den negative effekt vil forekomme ved selv små afgiftssatser, da de vil påvirke muligheden for at skaffe kapital og afdække risici. Nationalbanken mener, at de vil forøge statens finansieringsomkostninger, da set vil især ramme statspapirmarkederne.

Regering udelukker EU-enegang på aktieskat

Europæisk aktieskat på bordet til oktober 

Finansordførerne: Tobin kan finansiere FN

Tyskland taler for Tobin-skat

Seier om Tobin-skatten: Vi er så vant til skatter

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs