FinansWatch

Tyskland taler for Tobin-skat

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, presser på for indførslen af en såkaldt Tobin-skat i EU.

Storbritannien har udtrykt modstand mod forslaget, men selv uden briterne bør eurozonen indføre sin egen skat, mener finansministeren.

Det skriver Financial Times søndag.

Tobin-skatten, opkaldt efter økonomen James Tobin, er en afgift på finansielle transaktioner, som har til formål at lægge en dæmper på spekulation. Wolfgang Schäuble og den tyske forbundskansler Angela Merkel har været fortalere for en sådan skat i mere end et år.

"Jeg tror på, at det vil være i den finansielle sektors bedste interesse at koncentrere sig mere om sin rette rolle, at finansiere realøkonomien og sikre at kapitalen fordeles på den mest intelligente vis, frem for at bankerne foretager hovedparten af deres handel for egen regning. Det er den finansielle sektors langsigtede interesse," siger Wolfgang Schäuble til Financial Times.

Storbritannien - som i London har Europas finansielle centrum - har meldt ud, at man vil nedlægge veto mod en sådan skat. Bliver det ikke muligt at få alle 27 EU-medlemslande med på en aftale, vil den tyske finansminister i første omgang fokusere på eurozonens 17 lande.

(Ritzau Finans)

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs