Astrup kritisk over for Nationalbankens planer

Det bliver bankerne og deres eksterne revisorer, der selv skal vurdere de lån, der skal stilles som sikkerhed for milliardlån i Nationalbanken. Det kan blive kritisk vurderere bankopryder Jørn Astrup Hansen.

Nationalbanken meddelte for en måned siden, at man kommer de fundingplagede danske banker til undsætning, når bankerne i løbet af de kommende år skal betale deres statslån tilbage. Bankerne kan ved at stille sunde lån som sikkerhed låne penge i Nationalbanken, men, som FinansWatch tidligere har beskrevet,ønsker man fra Nationalbankens side ikke at gå ind i kreditvurderingen af bankernes udlån. Det på trods af, at Finanstilsynet ofte finder fejl i bankernes nedskrivninger.

Banker skal selv vurdere om de kan få statskroner

Kan være kritisk

Det kan ifølge bankopryder Jørn Astrup Hansen blive kritisk.

"I øjeblikket ligger lånebehovet i den enkelte bank givetvis på et niveau, der gør det muligt at afdække lån i Nationalbanken med pant i fuld udlån. Når de statsgaranterede lån forfalder, kan det være en anden sag. Så kan lånebehovet vise sig at være så stort, at det er usikkert, om lånet kan afdækkes med pant i fuldgode fordringer. Banken skal længere ned i stakken, og så kan det blive mere kritisk," siger han til Børsen.

Kun gode lån

Hverken i Finanstilsynet eller Nationalbanken ønsker man at kommentere sagen over for Børsen.

”Det vil således være et ufravigeligt princip, at det kun er udlån med god bonitet, der kan belånes. Men samtidig skal der ikke opbygges et stort bureaukrati i Nationalbanken, hvor vi selv skal kreditvurdere de enkelte lån. Vi vil foretrække at anvende den kreditvurdering, der allerede foregår i institutterne,” udtalte nationalbankdirektør Nils Bernstein ifølge avisen på et møde med landets bankdirektører for nylig.

Bernstein: Vi risikerer at skabe usikkerhed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også