Nordea: Opmærksomheden vender sig mod ratingbureauerne

De amerikanske politikeres gældsaftale falder i god jord hos aktieinvestorerne, men spørgsmålet om, hvorvidt en eller flere af de store kreditvurderingsinstitutter alligevel vil sænke kreditvurderingen af USA, hænger stadig som en tung sky over markedet.
RITZAU FINANS

Derfor vil man næppe se markedsdeltagerne gå all-in i aktier mandag morgen.

"Vi ser i første omgang et lettelsens suk. Asien er oppe de fleste steder, men det er jo ikke fordi, at der er blæst til angreb. Der er dog tale om lettelse, og den forventer vi breder sig til Europa, når markedet åbner," siger seniorstrateg i Nordea, Henrik Drusebjerg, til Ritzau Finans.

Præsident Obama meddelte natten til mandag, at der i 11. time er indgået en budget- og gældsloftsaftale, som ventes at kunne vedtages af begge Kongressens kamre. Den nye aftale omfatter en forhøjelse af det nuværende gældsloft på 14.300 mia. dollar med yderligere 2400 mia. dollar i to tempi. Samtidig er der til at begynde med aftalt besparelser på 917 mia. dollar over 10 år. Dertil kommer, at der vil blive nedsat en komité, der skal finde yderligere besparelser på 1500 mia. dollar ved en gennemgang af statens sociale ydelser og skattesystemet.

Åbent spørgsmål

Hvorvidt planen er omfattende nok til, at USA undgår, at et eller flere af de store kreditvurderingsinstitutter sænker landets AAA-kreditvurdering, er ifølge Henrik Drusebjerg stadig et åbent spørgsmål. Han hælder dog til, at Obama-administrationen har kendt sin besøgstid.

"Jeg har stadig den tro, at man ikke har kørt forhandlingerne, uden at have repræsentanter fra institutterne siddende i et lokale forholdsvis tæt på, eller hængende i en telefon, så man har kunnet krydstjekke, hvordan man vil se på de resultater, man er nået frem til," konstaterer Henrik Drusebjerg.

Han hælder dog selv til, at USA undgår en sænkning, men risikoen for en sænkning er bestemt tilstede, og må derfor ikke underkendes," siger Drusebjerg.

Fortsat risikospørgsmål

I Japan og Hongkong stiger de toneangivende, aktieindeks med i underkanten af 1,5 pct., og herhjemme skal man heller ikke sætte næsen op efter, at markedet indhenter sidste uges fald på sammenlagt 4 pct. allerede i dag.

"Nej, det tror jeg ikke. Det skyldes to ting. Det ene er, at man kun har løst en del af problemet, og at man har stadig risikospørgsmålet om, hvad kreditvurderingsinstitutterne gør. Det andet er, at vi i sidste uge fik væksttal fra USA, der viste at væksten i første halvår lå betydeligt lavere, end markedet havde regnet med. Det vil sige, at finansmarkederne, selv om politikerne er blevet enige, stadig vil spekulere i opsvingets holdbarhed," siger Henrik Drusebjerg.

Han venter derfor, at markedets opmærksomhed om de økonomiske nøgletal vil blive skærpet i den kommende tid, så markedet kan sikre sig, at det globale økonomiske opsving i ebber ud.

"Alle de spareplaner i USA og Europa er ikke meget værd, hvis vi får en ny økonomisk nedtur. For hvis køen af arbejdsløse hober sig op, så er det svært at spare. Så stiger udgifterne. Så hele tiden bagved og underliggende er det ekstremt vigtigt, at vi har et økonomisk opsving, og det vil fokus rette sig mod igen," konstaterer Henrik Drusebjerg.

USA: Obama annoncerer aftale om gældsloft

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også