FinansWatch

USA: Obama annoncerer aftale om gældsloft

USA har i 11. time undgået at kaste den globale økonomi ud i en ny krise.

Kort før klokken 3 natten til mandag dansk tid oplyser præsident Barack Obama, at der er opnået en aftale om en forøgelse af den amerikanske stats gældsloft og nedbringelse af det føderale budgetunderskud.

Obama oplyser, at begge kamre i Kongressen er villige til at godkende forslaget. Dermed undgår USA at gå i betalingsstandsning fra på tirsdag.

"Er den her aftale det, jeg havde ønsket mig? Nej, men det vigtigste ved det her kompromis er, at USA undgår at gå i betalingsstandsning," siger Obama.

Aftalen omfatter både det såkaldte gældsloft samt budgetunderskuddet. Ifølge Obama indebærer kompromisløsningen, at der blandt andet gennemføres nedskæringer på statens budget på 1000 milliarder dollar over de næste ti år.

Den kortfattede melding fra Barack Obama spredte omgående optimisme på de asiatiske finansmarkeder. Det toneangivende japanske aktieindeks stiger 1,7 procent og samtidig styrkes den amerikanske dollar mod andre valutaer.

Mandag ventes forslaget at komme til afstemning i Senatet og Repræsentanternes Hus.

Republikanernes leder i Repræsentanternes Hus, John Boehner, siger uddybende om aftalen, at den indebærer etablering af et panel, der får til opgave at finde besparelser på yderligere mindst 1500 milliarder dollar.

Panelets deadline for at identificere disse besparelser er den 23. november.

Forslagene skal til afstemning i Kongressen inden den 23. december.

/ritzau/Reuters

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs