FinansWatch

Nationalbanken udvider bankernes lånemuligheder

Nationalbanken udvider midlertidigt bankernes mulighed for at låne penge. Det sker ved at lade aktier i såkaldte sektorselskaber indgå i det sikkerhedsgrundlag, der stilles, når bankerne låner penge hos Nationalbanken.

Nationalbanken har tidligere accepteret sektoraktier som sikkerhed. Det var tilbage i efteråret 2008, da pengemarkederne frøs til is, og bankerne havde desperat brug for likviditet.

Afdelingschef Karsten Biltoft fra Nationalbanken afviser, at der er tale om et krisetiltag.

"Der er ikke noget dramatisk i det. Der har været et ønske om at man kunne belåne de aktier, der er i sektorselskaberne," siger han til Ritzau Finans.

Lille beløb

Han forklarer, at det er finanssektoren, der har ønsket igen at kunne bruge de såkaldte sektoraktier som sikkerhed. Det drejer sig om aktier i selskaber som DLR Kredit og Nets, det tidligere PBS.

Selvom udvidelsen betyder, at bankerne får adgang til mere likviditet, så skal man ikke forvente den store økonomiske effekt.

"Bankerne kan potentielt låne flere penge, men sammenlignet med et almindeligt belåningsgrundlag, så er det et meget lille beløb," pointerer Karsten Biltoft.

I alt drejer det sig om cirka 10 mia. kr. I forvejen har bankerne belånbare aktiver 1000 mia. kr.

(Ritzau Finans)

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs