FinansWatch

Nationalbanken klar med flere penge til pressede banker

Fra 1. oktober stiller Nationalbanken yderligere likviditet til rådighed for landets banker. Opdateret 6:38.

Der bliver flere penge til de likviditetsplagede danske banker fra Nationalbanken - men først fra d. 1. oktober. Det offentliggør banken i en meddelelse kun fem dage efter sidste udvidelse af bankernes belåningsgrundlag.

Da fik bankerne ret til at låne mod unoterede sektor-aktier. Denne gang bliver der tale om et betydeligt større grundlag, i det der vil blive mulighed for at låne mod institutternes udlån af god bonitet.

"Det er dog ikke tanken, at bankerne skal kunne basere deres forretningsmodel alene på lån i Nationalbanken, siger Nationalbankens direktør, Nils Bernstein, til Ritzau.

Bernstein understreger, at det ikke er for at undgå en ny finanskrise, og ordningen bliver generel, så både sunde og mindre sunde banker kan låne.

Nationalbanken: Håber bankerne vil tage imod hjælpen

En række bankdirektører med Danske Banks Peter Straarup i spidsen har talt om en mere og mere fastfrossen tilstand på interbankmarkederne. Men Nationalbanken afviste dog ved sidste udvidelse, at man skulle nærme sig tilstande som dem i efteråret 2008, hvor banken via en række tiltag kanaliserede likviditet ud til bankerne.

"Med henblik på at forbedre pengeinstitutternes adgang til likviditet agter Nationalbanken at udvide sit belåningsgrundlag for lån til pengeinstitutter med institutternes udlån af god bonitet. Ordningen er muliggjort af en ændring af Værdipapirhandelsloven og kendes fra en række europæiske lande," skriver banken om den planlagte udvidelse og fortsætter:

"Der er tale om en generel ordning, som vil løbe indtil videre. De nærmere modaliteter, herunder rentetillæg, lånemax, haircut og opgørelse af sikkerhedsstillelsens bonitet, vil blive fastlagt i den kommende tid. Nationalbanken planlægger at iværksætte ordningen fra 1. oktober 2011."

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs