FinansWatch

Finansafviklere og bankdirektører tog fejl for syv milliarder

Finansiel Stabilitet skød langt forbi, da man i februar gættede på hvor meget værdi der var tilbage i Amagerbanken.

Foto: /ritzau/Ehrbahn Jacob

I en pressemeddelelse belejligt udsendt sent om aftenen indrømmer Finansiel Stabilitet nu, at den vurdering, man sammen med landets øverste bankdirektører foretog af Amagerbankens aktiver en weekend i februar, var helt og aldeles forkert.

6,7 milliarder forkert.

Statens afviklingsselskab vurderede, at banken – efter tabet af kapitalen – kun kunne dække 58,8 pct. af den gæld, banken havde efter Indskydergarantifonden havde stillet sig på mål for alle indlån under 750.000 kr.

Det var ikke engang tæt på det endelige resultat.

I stedet fastslår en opgørelse foretaget af Amagerbanken, revisorsselskabet Grant Thornton og konkursboet efter Amagerbanken, at den rigtige dividendeprocent i stedet lander på 84,4 pct.

Finansiel Stabilitet skal dermed sende de omtalte 6,7 mia. kr. tilbage til de kreditorer, der i første omgang troede deres penge tabt.

Største taber var pudsigt nok staten selv, der indtil nu stod til et tab på 5,5 mia. kr. Et tab, der vil blive beskåret betydeligt.

Amagerbanken var dog stadig et sort hul af en bank:

”Finansiel Stabilitet tager vurderingerne af henholdsvis aktiver og passiver til efterretning. Selvom den potentielle forøgelse af dividendeprocenten er væsentlig, ændrer den ikke på, at det var berettiget, at Amagerbankens ledelse i februar 2011 vurderede, at banken skulle have tilført yderligere kapital for at kunne fortsætte sin drift,” skriver afviklingsselskabet i en meddelelse og fortsætter:

”Således manglede der ca. 4 mia. kr. for blot at have dækning til kreditorerne, hvortil kommer kravet til basiskapitalen. Finansiel Stabilitet har besluttet ikke at anke vurderingen af aktiverne, som den er fastlagt af vurderingsrevisorerne. I forlængelse heraf ønsker Finansiel Stabilitet heller ikke at deltage i sikkerhedsstillelsen, hvis Amagerbankens konkursbos anker,” skriver Finansiel Stabilitet.

Banker kan blokere for millioner til kunder

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs