FinansWatch

Mors-formand fatter ikke tilsynet

Fjordbank Mors søgte forgæves efter fusionspartner i den forløbne uge. Men da tilsynet først havde besluttet sig, var løbet kørt, lyder det fra den faldne banks bestyrelsesformand.

Finanstilsynet kom, så og lukkede på Mors. Der var ingen muligheder for at gøre noget inden for den uge, banken havde at handle i, og alle indvendinger blev fejet af vejen. Sådan lyder udlægningen fra Fjordbank Mors bestyrelsesformand.

”Vi havde håbet på, at vi kunne køre vores handlingsplan igennem. Og vi er da noget overraskede, for ikke at sige chokerede, over at det ikke kunne lade sig gøre, og at solvenskravet pludselig skulle op. Vi fatter ikke rigtigt, at man kan rykke så meget i løbet af så kort tid. Og det gør vores eksterne revisor sådan set heller ikke," siger Peter Jessen Hansen, der var bestyrelseformand både i banken, og i fonden bag og uddyber:

Tilsynet er loven

”Som vi ser det herfra, så har Finanstilsynet skiftet en lille smule holdning til nogle ting. Og det er gået meget hurtigt. Og Finanstilsynet er loven – der er ikke nogen ved siden af, og ikke nogen over, sådan groft sagt. Så det er meget svært at gøre noget. Vi kunne selvfølgelig indbringe deres påbud for Erhvervsankenævnet. Men det fik vi at vide, ikke vil have nogen gang på jord."

Banken havde sat en med egne ord drastisk handlingsplan i søen kun en måned før. Og det ærgrer bestyrelsesformanden, at man ikke fik lov til at gøre det forsøg fuldt ud.

”I det øjeblik, Finanstilsynet kom med et nyt solvenskrav måtte vi bare rette ind, og forsøge at skaffe de penge. Vi er selvfølgelig ret kede af, at den kraftige handlingsplan, vi havde sat i gang, ikke fik lov til at vise at den kunne virke. Vi havde lige lukket første fase – salget af vores filial i Århus. Og vi havde virkelig arbejdet hårdt. Men det fik altså ikke lov til at virke.”

Ledte efter partner

I ugen der gik mellem tilsynet første meldinger om et stigende krav og det endelig påbud, forsøgte banken at finde en fusionspartner. Men tiden var ikke til det.

”Det er klart, at i det øjeblik vi fik påbuddet, var løbet kørt. Men inden har der jo selvfølgelig været nogle diskussioner. Vi var til møde med tilsynet en uge før påbuddet, hvor vi fik nogle indikationer på, hvor vi stod. Og derefter begyndte vi selvfølgelig at sondere efter fusionspartner. Men fristen er jo alt for kort," siger Peter Jessen Hansen.

Banken forsøgte sig ifølge formanden med flere indvendinger over for tilsynets kommende krav. Men der var ikke meget lydhørhed.

”Vi indgav også de ting, vi ikke var enige med tilsynet i, og fik en frist til onsdag til at gøre det (fra den foregående fredag, red.) Og der skrev tilsynet så bare, at de var uenige – eller at de havde taget hensyn til de indvendinger, de var enige i. Men det var nok ikke mange. Der var ikke lagt op til nogen diskussion. Løbet var kørt, og det er selvfølgelig utroligt frustrerende. Men sådan er det."

Mere fra FinansWatch

De grønne bæredygtige fonde er også sorte

I Danmark har 109 ud af de i alt 244 grønne såkaldte artikel 9-fonde placeret kundernes penge i selskaber, der baserer dele af sin forretning på fossil energi eller flyindustrien, skriver Børsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs