Bitter kamp om New York-børs

Nasdaq OMX og IntercontinentalExchange, der sammen har overbudt Deutsche Börse i kampen om NYSE Euronext, skærper retorikken.
AF JACOB BREJNEBØK KNUDSEN, jacob.knudsen@jp.dk

Kampen om at overtage børsvirksomheden NYSE Euronext spidser til, efter at Nasdaq OMX og IntercontinentalExchange nu offentligt går i rette med ledelsen af den store New Yorker-børs.

Nasdaq OMX og IntercontinentalExchange er tidligere gået sammen med 11 mia. dollars (57 mia. kr.) om at overbyde Deutsche Börses bud på 10,2 mia. dollars (47 mia. kr).

Umiddelbart synes 11 mia. dollars mere attraktivt end 10,2 mia. dollars, når man skal sælge en virksomhed, men den logik er af flere end beløbsmæssige grunde foreløbig prellet af på ledelsen af børsvirksomheden NYSE Euronext, som har valgt at holde fast i salgsaftalen med tyskerne.

Tomt fartøj

Det får nu ledelsen bag det rivaliserende bud til at skyde med skarpt imod NYSE Euronext, som hidtil ikke har taget det nye bud alt for seriøst og bl.a. kaldt buddet for et "tomt fartøj", som ikke vil kunne skabe værdi på langt sigt.

Men nu har ledelserne i Nasdaq OMX og IntercontinentalExchange fået nok og slår fast, at man mener det alvorligt ved at få begge bestyrelser til at fastslå at gå uden om bestyrelsen og direkte til aktionærerne, som man senere på måneden agter at tilbyde 14,24 dollars per aktier plus aktier i begge selskaber.

"Bestyrelsen i NYSE Euronext har gentagne gange sået tvivl om seriøsiteten i vores tilbud og afvist at engagere sig i forhandlinger trods de positive tilbagemeldinger vi har fået fra deres aktionærer. Dette tilbud skal overbevise bestyrelsen i NYSE Euronext om, at vores intentioner er oprigtige. Vi vil fortsat byde muligheden for meningsfulde diskussioner velkommen, så vi kan få nå frem til en transaktion, der er i deres aktionærers bedste interesse," siger Bob Greifeld, adm. direktør i Nasdaq OMX.

To afvisninger

Og hans bydende kollega Jeffrey C. Sprecher, ICE-topchef. supplerer:

"NYSE Euronext-bestyrelsen har to gange afvist vores bedre bud uden at mødes med os, selv om deres eksisterende fusionsaftale med Deutsche Börse tillader dem at gøre det. Selv om vi fortsat nærer forhåbninger om at bestyrelsen vil genoverveje vores tilbud, går vi nu direkte til aktionærerne for at give muligheden for at aktionærerne kan tage direkte stilling til vores tilbud.

NYSE Euronext har dog hidtil afvist at mødes med folkene bag det konkurrerende bud, da ledelsen ikke mener, at buddet er legitimt. Bl.a. vil en fusion med Nasdaq betyde en monopollignende situation i USA, som er verdens største kapitalmarked.

Derimod er der mere strategisk logik i det tyske bud, da det vil skabe en stor spiller i 11 lande med en samlet omsætning på 5,6 mia. euro.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også