FinansWatch

Kondrup: Ny lov kunne have hjulpet tidligere

Bedre sent end aldrig. Nogenlunde sådan lyder reaktion fra Lokale Pengeinstitutter efter Brian Mikkelsen tidligere i dag vendte på en tallerken og lagde op til at følge foreningens ændringsforslag til Bankpakke III.

Det ser umiddelbart godt ud. Sådan lyder bedømmelsen af økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens ændringsforslag til Bankpakke III fra Jan Kondrupdirektør i brancheforeningen Lokale Pengeinstittuter. En ændring, der da ud fra de foreløbige meldinger fra ministeren, da også minder meget om Jan Kondrups eget forslag til en udvidelse af bankpakke III.

Men om ændringen kan rette op på det image-hak, Amagerbanken og bankpakke gav den danske finansektor, kan Kondrup ikke svare på. Og havde ændringsforslaget fundet vej til bankpakken noget tidligere, kunne det formentlig have sparet både finanssektor og skatteydere for nogle af økonomiske dønninger, amagernedturen gav.

Negative reaktioner

”Efter Amagerbanken og Bankpakke III kom der nogle meget negative reaktioner. Fundingmarkedet blev låst, og flere banker er kommet på ratingbureauernes observationslister. Vi var jo sådan set på vej ind i en bedre økonomisk verden, og sektoren havde også lagt de værste tab bag sig. Og så er det jo meget uheldigt, at der kommer sådan en hændelse, der ruller det hele tilbage, og tvinger os til at overbevise markedet om, at den danske pengeinstitutsektor er i forbedring.”

Ville det have sparet skatteborgere og banker penge, hvis den her løsning havde været en del af den oprindelige Bankpakke III?

”Altså, det kan jeg jo ikke sige med sikkerhed. Bankpakke III’s endelige løsning havde jo stadig været der. Men havde medgiftsløsningen været der, så havde det nok kunne have givet nogen bedre følgevirkninger for samfundet og for sektoren.”

Glad for ændring

Derfor er Kondrup også glad for, at Mikkelsen nu lægger op til mere medgift- og marked i stedet for krak og stat.

”Jeg syntes at det er positivt, at man nu retter fokus på mere markedsmæssige løsninger end Bankpakke III. Den lovgivning, vi har nu giver udlandet og andre den opfattelse, at en bank i problemer er på vej direkte mod Bankpakke III, og det placerer os lidt i en skammekrog, på linje med et land som Island," siger Jan Kondrup til FinansWatch og fortsætter:

”Nu får vi så et lovkompleks, der stærkt signalerer at bankpakke III er sidste løsning. Og det er vigtigt signal at sende til fundingmarkedet.”

Positive forventninger

Men er det her nok til at overbevise udlandet?

”Det kan jeg ikke svare på. Men vi må have en forventning og forhåbning om, at det her vil blive positivt opfattet, og dermed lette adgangen til funding.”

For to måneder siden sagde Brian Mikkelsen, at der ikke ville blive rørt et komma i Bankpakke III. Er det jer, der har været inde og lægge pres på?

”Jamen, vi har da ikke holdt os tilbage for at kritisere bankpakken, både i pressen og andre sammenhænge, og gøre opmærksom på, at det vil være bedre og billigere for både samfund og sektor, hvis man fandt en markedsløsning med en medgift frem for Bankpakke III."

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs