Schütze: Medgift havde ikke hjulpet på Amager

Lovforslaget om en medgift fra branchen som alternativ til en afvikling af en kriseramt bank vækker glæde hos Nordeas afgående topchef i Danmark, Peter Schütze. Men det havde ikke forhindret Amagerbankens krak.

”I min bog havde det ikke hjulpet noget i forhold til Amagerbanken. De beløb, der skulle dækkes her, var for store,” siger han til Berlingske Business.

Meldingen kommer efter økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fredag fremlagde et tillæg til Bankpakke III. Det betyder, at branchen via Indskydergarantifonden får mulighed for at redde en nødlidende bank fra afvikling under Finansiel Stabilitet ved at yde en medgift til en aktør på markedet, der er villig til at overtage både de sunde og de usunde dele af banken. Ideen er, at man på den måde kan undgå det store værditab som en hurtig afvikling vil give - og som branchen alligevel skal være med til at betale.

Og selv om det ikke havde hjulpet på Amager, glæder Peter Schütze sig over de nye muligheder.

Nemmere for alle

”Det bliver en option, hvis der er nogen, der gerne vil have pengeinstituttet, men regner på det og ser, at det ikke helt kan løbe rundt. Nu kan sektoren så vælge at give et par hundrede millioner kroner i medgift i stedet for at skulle igennem hele processen under Finansiel Stabilitet. Så vil det bare være en overtagelse, og det er meget nemmere for alle,” siger Peter Schütze.

For at de nye muligheder skal tages i brug kræver det en vurdering af, at det bliver billigere for branchen end en afvikling under Finansiel Stabilitet, ligesom forretningsmodellen for den pågældende bank skal være holdbar fremadrettet.

”Man leder altså efter vedvarende løsninger og ikke lappeløsninger, der hjælper kortsigtet. Det er sådan set godt, selv om netop dette bliver en udfordrende del af processen, som i høj grad vil bygge på skøn,” siger Michael Camphausen, advokat og forsker i bankret ved Københavns Universitet, til Berlingske.

Ny banklov skal bevise sit værd før den hjælper

Minister klar med tillæg til bankpakke

Kruse: Jo flere værktøjer desto bedre

Sydbank: Mikkelsens forslag skal genvinde tabt tillid

Banker hilser medgift velkommen

Kondrup: Ny lov kunne have hjulpet tidligere

Mikkelsen vil ændre Bankpakke III

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også