FinansWatch

Britisk handelskæmpe vil udfordre Saxo

IG Markets vil via firmaet Scaninvestor slå sig fast som udbyder af finansielle produkter i Danmark. (Opdateret 12:58.)

Der er en ny spiller på vej på ind på markedet for komlicerede finansielle produkter i Danmark. Det store britiske selskab IG Markets - der allerede har en solid tilstedeværelse i Sverige - vil nu forsøge at udfordre Saxo Bank.

”Der er et marked her, og det er stærkt voksende. Men i Sverige er det langt større – og derfor tror jeg også, at der er plads på det danske marked. Jeg mener samtidig, at Saxo stort set er alene herhjemme, og at markedet godt kunne trænge til lidt konkurrence og handelsvolumen. IG Markets er klar til at være relativt aggressive, hvis der er baggrund for det,” siger Frank Davidsen, adm. Direktør i Scaninvestor, der skal markedsføre IG Markets produkter i Danmark, til FinansWatch.

Han vil dog endnu ikke lægge sig fast på nogen mål for selskabets planer i Danmark. Han gør dog klart, at Scaninvestor først vil teste markedet, inden man afgør, om man kaster sig ud i en fuld lancering.

Fortid i Saxo

Saxo Bank sidder tungt på markedet for valutahandel i Danmark. Men på de såkaldte CFD-derivater mener IG Markets og Frank Davidsen, at der er rum at finde på det danske marked

Davidsen er 37 år og har tidligere arbejdet hos bland andet JP Morgan, Saxo Bank, ETrade, Nordnet og det tidligere Stocknet. Indtil bankens omfattende fyringsrunde for snart tre år siden var han produktchef hos Saxo Bank. For tiden er han selvstændig med selskabet Scaninvestor – og nu skal han altså stå for at lære danskerne om IG Markets.

”Jeg har snakket med forskellige aktører på området gennem de senere år, og flere af dem har været tilbageholdende med at gå ind på det danske marked. Men jeg tror på, at aktiehandelskulturen er stærk nok, og at den vil blive styrket.”

På størrelse med konkurrenten

IGM Markets er noteret på London Stock Exchange, hvor selskabets market cap er på 1,7 mia. pund, svarende en værdi på lige under 15 mia. kr..

Saxo Banks prisskilt har tidligere været skudt til alt mellem 10 og 20 mia. kr., men forventes på baggrund af et særdeles solidt årsregnskab at være tættere på de 20 end de 10.

Frank Davidsen regner med at køre en række marketingstiltag i løbet af foråret. Det vil blandt andet dreje sig om konkurrencer, der minder om de aktiespil, en lang række medier og Saxo Bank også kører.

Men ifølge Davidsen er det den bedste måde at sikre kendskabet til IG Markets produkt.

Får tæsk

”IG Markets har en bredere type af produkter. Der er nogle af dem, hvor der er væsentlig større mulighed for at fordoble sine gevinster – men så også tilsvarende tabe. Vi vil nok se nogle af de uerfarne, der opretter en demo-konto, at nogle af dem får nogle tæsk.”

Man ser jo så også, at jeres konkurrenter i Saxo med jævne mellemrum får nogle tæsk i pressen for at deres kunder taber en masse penge?

”Ja. Men jeg vil give Saxo den ros, at man, i forhold til mange andre udbydere, egentlig gør ret meget for at uddanne kunderne. Der er andre, der bare tager kunder ombord og forsøger at rigge dem op. Der syntes jeg nok Saxo er lidt mere fair – men jeg har jo også selv været der.”

Der er dog også punkter, hvor Davidsen fremhæver forskellene mellem Saxo og IG Markets. Han peger blandt andet på, at der ikke er nogen nedre beløbsgrænse i IG – Saxo kræver mindste 50.000 fra kunderne – og at man ikke, som Saxo gjorde i hans tid, forskelsbehandler de mindre kunder.

"Forskelsbehandler ikke"

”Vi har ikke nogen minimumsgrænse. Og jeg forstår egentlig ikke 100 pct. hvorfor Saxo har deres. Men i IG Markets tilbyder de en masse minikontrakter på ned til få hundrede kroner, og det betyder, at tabets størrelse også bliver begrænset. Sætter man kundens grænse højt, så kan tabene selvfølgelig også blive derefter. Og så vil Saxo jo gerne gøre sig lidt som en rigmandsbank,” siger Davidsen.

”Dengang jeg var der havde Saxo Bank en kontotype, der var sigtet mod de mindre kunder. Men de fik så simpelthen også dårligere handelsvilkår. Sådan er det ikke hos IG Markets. Der er der som udgangspunkt samme vilkår for alle – dermed ikke sagt, at en meget stor kunde ikke kan dukke op og forhandle sig til en bedre pris. Men som udgangspunkt er det ens for alle.”

Hos Saxo Bank hilser pressechef Kasper Elbjørn kortfattet konkurrenten velkommen på markedet.

”Vi kender godt IG Markets, der er store internationalt. Men vi har en politik om ikke at sige så meget om konkurrenterne, så vi vil nøjes med at ønske dem held og lykke,” siger Elbjørn til FinansWatch.

Nybegyndere frabedes

Davidsen slår på, at IG Markets satser hårdt på at sikre, at kunderne ved hvad de gør.

”IG Markets forsøger ligesom Saxo i høj grad at sørge for, at kunderne bliver uddannet.”

”Hvis man lige har arvet 100.000 fra sin gamle moster, så er det nok ikke hos os man skal starte med CFD'er. Helt nye investorer skal så absolut ikke starte hos os. Vi kan selvfølgelig ikke forhindre folk i at blive kunder, men det er ikke dem, IG Markets leder efter.”

"IG Markets CFD-produkter er skræddersyede til private og professionelle investorer og aktive tradere, og de er i stand til at handle og investere globalt 24 timer i døgnet med avancerede OTC produkter som CFD'er på aktier, aktieindeks, valuta, renter, obligationer, råvarer, energi, metaller, optioner og binære optioner. Muligheden for at handle CFD'er på OMXC20, volatilitetsindeks, binære optioner med 20-minutters handelsinterval samt CFD-produkter baseret på amerikanske nøgletal er helt unikt i Danmark,” siger Richard Tejme, Direktør for IG Markets nordisk kontor i Stockholm.

Kompliceret børs

Han fremhæver, at det i selskabets optik har været svært for Nasdaq OMX Copenhagen-medlemmer at få gang i det danske marked for børsnoterede derivater. Som IG Markets ser det, er en af grundene, at nogle investorer og aktive tradere vælger at handle CFD'er i stedet for de børsnoterede derivater, den mængde papirarbejde, derivaterne kræver.

"IG Markets har forenklet måden at handle finansielle produkter på og kunder kan ansøge om en konto på 5 minutter og være klar til at handle inden for 24 timer, både på de danske og globale markeder. Men CFD-produkternes sammensætning er den vigtigste grund til, at mange private og professionelle investorer, og aktive tradere foretrækker IG Markets ", siger Richard Tejme.

Mere fra FinansWatch

De grønne bæredygtige fonde er også sorte

I Danmark har 109 ud af de i alt 244 grønne såkaldte artikel 9-fonde placeret kundernes penge i selskaber, der baserer dele af sin forretning på fossil energi eller flyindustrien, skriver Børsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs