Danske banker står alene efter irsk redning

Irlands beslutning om at redde sine pressede banker isolerer Danmark og Bankpakke III, skriver Berlingske.

Den irske beslutning om at pumpe flere penge ind i landets nødstedte banker efter de sidste uge blev stresstestet viser, at Danmark er kørt ud på et sidespor i EU, når det kommer til banklovgivning. Det skriver Berlingske Tidende.

Irlands stresstest og følgende pengestrøm fungerer nemlig som EU-landenes afvisning af - indtil videre - at indføre en mekanisme, der ligner den afviklingsmetode der blev indført med Bankpakke III - og brugt på Amagerbanken.

Og det gør ondt herhjemme.

"Set gennem danske briller er det ærgerligt, at de irske myndigheder ikke vælger at lave en Bankpakke 3-efterligning. Der er altså ingen forbedring for den danske sektor, sådan som det ville have været, hvis vores enegang var blevet aflyst," siger Thomas Hovard, chef for Credit Research-afdelingen i Danske Markets, til Berlingske.

Frygt fra EU

Hovard forklarer over for avisen, at den internationale opbakning til den irske redningspland er en indirekte underkendelse af det danske system

"EU og IMF ønsker ikke, at man bruger denne løsning. De er bange for, at det vil underminere banksektoren i de svage lande og gøre det umuligt fremover for blandt andet spanske og portugisiske banker at hente seniorfinansiering – simpelthen fordi det ville give en generel usikkerhed om, hvorvidt det eventuelt kunne sprede sig til hele EU," siger han.

Han får opbakning fra Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School-

"Det tyder på, at de får vredet armen om af ECB, EU og IMF for at frede obligationsejere, og så er det jo klart, at finansmarkederne ånder lettet op, for nu er det bare skatteyderne, der tager tabene – og ikke obligationsejerne," siger Jesper Rangvid til Berlingske.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også