FinansWatch

Garantier uhyggelig dårlig forretning for staten

De statsgaranterede obligationslån er endt som en rigtig skidt forretning for staten og Finansiel Stabilitet.

I løbet af 2010 stod den danske stat som garant for 194 milliarder kroner. Penge, der er udstedt som obligationer af landets banker. Men det, der skulle have været en god forretning og en støtte til bankerne er endt som en mindre katastrofe for statsfinanserne, der har tabt 5 mia. kr. på garantierne i 2010.

Det fremgår af det statslige skraldespandsselskab for banker - Finansiel Stabilitets – årsregnskab

Her kan man læse, at staten har modtaget 0,6 mia. kr. – svarende til 0,002 pct. af det garanterede beløb – fra bankerne til gengæld for ordningen i 2010.

Samtidig har man ved Amagerbankens krak tabt 5,6 mia. kr. på garantierne.

Tabsforretning

Alene det tab betyder formentligt, at ordningen – der udløber med udgangen af 2013 – allerede nu kan stemples som underskudsforretning.

Men det kan blive værre endnu. Ifølge regnskabet er staten ganske vist nu kun garant for 184 mia. kr., efter flere banker har afviklet deres obligationer.

De 184 mia. kr. man har hængende i bankerne har nemlig ifølge regnskabet ikke bare en, men to risici tilknyttet.

Kæmpe trussel

Først og fremmest er staten på krogen, hvis en af de garanterede banker ikke kan klare sig. Der er dog også endnu en front, der truer, kan man læse af regnskabet.

En lang række af bankerne har nemlig optaget deres obligationslån i diverse udenlandske valuta – og det betyder, at der er også er en kæmpe implicit valutarisiko, skriver Finansiel Stabiliet i årsrapporten.

Skraldespandsselskabet gør samtidig klart, at man har fået lov til at optage lån i anden valuta hvis der skulle opstå en trussel om, at en af de garanterede banker er på vej ned - men at det eneste tilsyn Finansiel Stabilitet fører med om et krak er på vej er at læse bankernes regnskaber.

Finansiel Stabilitet taber mere end ventet

Gevinst på "døde" ejendomme

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs