Ugebrev: Ny stresstest af banker fyldt med huller

EU's bank-stresstest er fyldt med huller, skriver Økonomisk Ugebrev.

Oplægget til en ny stresstest af de ca. 90 største europæiske banker, herunder Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank, fra det europæiske banktilsyn, European Banking Authority, er fortsat fyldt med huller. Eksempelvis var det kun de tre største danske banker (excl. dansk-svenske-finske Nordea), der indgik i sidste sommers stresstest. Det skriver Økonomisk Ugebrev.

Den endelige navneliste er ikke fastlagt endnu, men herhjemme kunne man diskutere, om Spar Nord Bank ikke skulle igennem en test på grund af den betydelige geografiske tyngde i Nordjylland.

- Det er heller ikke på plads, hvilke kapitalkrav, der skal indgå i testen, som den barriere, bankerne gerne skulle klare. I sidste sommers test indgik kapitalkrav baseret på kernekapital (incl. lånt hydrid kernekapital). I dette forårs test vides det allerede nu, at testen alene skal baseres på Tier-1 kernekapital under Basel III-definitionen, og altså eksklusive hybrid kernekapital, som den danske stat som bekendt har indskudt i et større antal banker. Det kan give betydelige nye udfordringer, da de danske banker generelt har meget hybrid kernekapital, og desuden vil kernekapitalprocenten efter Basel III ligge lavere end de nu udmeldte procenter, skriver ugebrevet.

Mangler likviditetstest

Siden sidste sommer har det i den internationale finansverden været kritiseret, at stresstesten ikke indeholdt en særlig likviditetstest.

- Ikke mindst de danske banker har en særlig udfordring her, da funding er blevet vanskeligere og dyrere, og de statslige garantier skal refinansieres indenfor 2-3 år. Efter det oplyste vil likviditet alene indgå i testen på den måde, at der stresses på en højere kort rente, som vil give dyrere fundingomkostninger på det internationale interbankmarked. Det indgår altså ikke i testen, at banken kan få vanskeligt ved at refinansiere funding, som udløber, og som kan være vanskelig at erstatte, fremhæver ugebrevet.

Hair cuts

Internationalt har der allerede været fokus på, at der også kun i begrænset omfang indgår hair cuts på de svageste EU-landes statsobligationer i testen. Foreløbig er det udmeldt, at testen kun kommer til at omfatte bankernes handelsbeholdning af statsobligationer, men ikke den større egenbeholdning.

- Denne problemstilling er dog efter alt at dømme begrænset relevant for de danske banker. I den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev gennemgik vi forudsætningerne i det negative scenarie, skriver ugebrevet.

Ritzau Finans

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også