FinansWatch

Massiv forvirring om "too big to fail"-stempel

Jyske Bank efterlyste i går klart svar: Hvilke banker er for vigtige til at gå ned? Samtidig udnævnte bankens sig selv til en af dem, der ikke kan dø. Blandt landets andre storbanker er holdningen mere afventende; imens lider de banker, der er på vippen til at være vigtige nok.

Foto: Kristian Sæderup

Er nogle danske banker 'Too big to fail' - for store til at dø?

Jyske Bank erklærede i går som grund for bankens nej til Bankpakke III, at den er systemisk vigtig - og efterlyste samtidig en bekræftelse fra officiel side. I Danmarks andre storbanker er man dog mere afventede.

I Danske Bank er man ganske vist af den opfattelse, at hvis nogen bank er systemisk vigtig, er det givetvis landets absolut største bank. Men ellers venter man med sindsro på nye krav - så længe de er fælles for hele EU.

Fra toppen af

"Vi følger debatten om såkaldte SIFI-banker og er klar over, at der kan komme et ekstra kapitalkrav. Det forbereder vi os på. Hvis man tager de danske banker fra toppen af, så må man jo sige, at vi er systemisk vigtige i Danmark," siger pressechef Anders Klinkby fra Danske Bank.

"Det er efter vores opfattelse vigtigt, at det er de samme standarder, der bliver implementeret på tværs af EU, så der bliver sikret ens konkurrencevilkår."

Anders Klinkby understreger samtidig, at Danske Bank fint lever op til de krav, der er på vej til de svenske banker.

I Sydbank ønsker man foreløbigt ikke at kommentere på polemikken om hvilke banker, der ikke kan krakke.

Klarhed

Nordea hører hjemme i Sverige. Den oprindelige bank bag Nordea - Nordbanken - blev i starten af '90'erne reddet af staten, der først nu er ved at afvikle den aktiepost, man tog til gengæld for hjælpepakken.

Den svenske regering er samtidig ved at gøre det, Danske Bank fraråder: At indføre sine egne regler før EU er på plads med sine.

Men i Jyske Banks optik er det forkert at se ned på den svenske enegang - for de nye regler har hjulpet broderfolkets banker, lød det i går fra ordførende direktør Anders Dam. Han efterlyste i samme åndedrag klarhed om hvem, der er for store til at krakke.

Kigger mod Sverige

Savner I ikke en afklaring?

”Det ville da være rart, men vi kigger som sagt mod Sverige, og vi er også blevet sendt til stresstest af EU, som en af de største danske banker, så ud fra de ting, så vurderer vi selv, at vi bliver klassificeret. Men vi ved det ikke," sagde Anders Dam i går til FinansWatch.

Har du en idé om, hvem det er, der skal komme med en melding her? Hvem der skal udpege, hvem der er de systemisk vigtige banker i Danmark?

”Jeg aner det ikke. Og vi aner ikke, hvem der skal snakke sammen, og hvem der venter på hvem. Vi har da en formodning om, hvilke instanser der er inde over det, men hvor og hvornår beslutningen træffes, det ved vi ikke. Vi kan bare konstatere, at de har fundet en løsning i Sverige.”

For de banker, der ikke er blandt Danmarks tre største banker med hjemstavn i landet strammer opfattelsen af hvem der er vigtige for systemet direkte på pengepungen.

Ratingbureauet Moody's - der i dag bliver kritiseret af en række anonyme banker - kom nemlig efter i kølvandet på Amagerbankens krak til den konklusion, at andre danske banker også ville gå ned.

De mellemstore lider

Derfor sænkede bureauet ratingen for blandt andet FIH Erhvervsbank og Spar Nord.

En af de to banker er på vej til at blive reddet af statsopbygget pengetank i form af ATP - den anden mener selv, at den er systemisk vigtig.

”Når man kigger på Spar Nord størrelsesmæssigt, så har vi en arbejdende kapital på mere end 50 mia. kr. Det mener vi bør placere os indenfor den gruppering, som man kalder for et tier 1 institut. Vi har også en markedsandel pænt over 3 pct. herhjemme, ligesom en anden ting kunne være, at vi via vores EDB-samarbejde er en clearingsbank for mange af de mindre sparekasser. I den forbindelse kunne man også mene, at vi har en form for systemisk betydning,” sagde Spar Nords adm. direktør Lasse Nyby sidste måned til FinansWatch.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs