Centralbanker i krig med anti-japanske spekulanter

Nogle af verdens mest indflydelsesrige centralbanker startede tidligt fredag et koordineret angreb på de spekulanter, der har drevet den japanske yen rekordhøjt op.

Den amerikanske og den europæiske centralbank, Bank of England og Bank of Japan stod fredag bag et aftalt valutaangreb på den høje Yen-pris. Det var den først aktion af sin slags i mere end et årti, skriver Financial Times.

Tilsammen har centralbankerne dumpet for mere end 25 mia. dollar i Yen. Valutaen faldt da også skarpt overfor dollaren fredag.

40 mia. dollar i skader

Indtil angrebet var Yen-prisen ellers på himmelflugt; ansvaret for den udvikling blev lagt på valutahandlere der satser på, at japanske forsikringsselskaber og andre store selskaber ville være nødt til at bringe kapital tilbage til landet for at betale for genopbygningen. En høj yen-kurs vil gøre det dyrere at bringe det katastroferamte land på benene igen.

Forsikringsomkostningerne ved den stribe af katastrofer der har ramt landet kan ifølge Financial Times nå et niveau på op mod 40 mia. dollar - det samme som orkanen Katrina kostede USA's forsikringsselskaber.

Flere angreb

Japans vicefinansminister Fumihiko Igarashi advarede fredag verdens valutahandlere: Centralbank-angrebet er ikke nødvendigvis det sidste af sin slags.

"G7-landene er blevet enige om, at hvis vi bøjer os for sådan nogle spekulanter, der forsøger at udnytte folkets ulykke, så vil den japanske økonomi blive ødelagt, - og verdensøkonomien som helhed vil blive skadet," sagde han til Reuters.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også