Ny direktør i Aarhus: Kan ikke fortsætte som vi plejer

62-årige Vagn Thorsager er manden der skal redde Aarhus Lokalbank fra at følge i Amagerbankens fodspor. I et interview med FinansWatch, fortæller han, hvordan han med staten på bagsmækken vil føre banken ud af krisen.

”Det er klart, at man spørger sig selv, hvad man melder sig ind i. Er det en succes eller en fiasko? Det har jeg selvfølgelig analyseret på, men jeg synes, at der er lavet en rigtig spændende plan for, at den her bank skal overleve. Det er selvfølgelig ført og fremmest kapitalplanen, der er sat i proces.”

Sådan lyder forklaringen fra den tidligere områdedirektør i Nordea Vagn Thorsager på, hvorfor han har sagt ja til at stille sig i spidsen for den kriseramte Aarhus Lokalbank, der for nyligt måtte bede staten om at gå ind som storaktionær for at undgå at krakke.

Skal finde platform

”Det er klart, at vi må finde den platform, der passer til en lokalbank og det betyder blandt andet, at vi skal have slanket balancen,” siger Vagn Thorsager til FinansWatch.

Aarhus Lokalbank meddelte i sidste uge, at man må bede staten konvertere sin hybridkapital til aktiekapital for at kunne leve op til sit solvensbehov, ligesom man vil bede en række andre investorer om hjælp. Man erkendte samtidig, at vækststrategien ikke mindst på ejendomsmarkedet har slået fejl og at engagementerne på den front skal nedbringes.

”Vi kigger selvfølgelig på, hvordan disse lån kan blive reduceret på en fair måde indenfor en anskuelig tidshorisont. Det har jeg tillid til, at vi kan. Det, der fylder meget, er noget indenfor ejendomsmarkedet og noget inde for landbrug. Det må vi se på. Det er ikke bare sådan, at vi skal smide kunder på porten, vi skal med sund fornuft se på, om der ikke er en fælles løsning, så tingene kan gå op i en enhed,” siger Vagn Thorsager. Han kommer fra en stilling som direktør i Coface Danmark, hvor han har været i syv år. Før det var han gennem 18 år områdedirektør i Nordea.

Anden linje

Vil kunderne kunne mærke en anden linje?

”Det må de kunne. Jeg er sikker på, at mange af kunderne er bevidste om, at de sidder i en krise, der kan betyde afvikling eller andre muligheder. Det vil vi kigge på fra sag til sag. Men det er mit indtryk, at det i høj grad allerede er stemt af mellem banken og kunderne. Man kender jo alle midlerne. Er der et håb, der skal forfølges, eller skal man lave en fornuftig afvikling uden bare at forære tingene væk?”

Nu er der jo en anden bank, der lige er krakket, hvor en ny ledelse for kort tid siden meddelte, at man ville kigge på alle engagementerne. Hvordan kan du være sikker på, at det ikke får samme udgang for dig?

”Det kan man jo aldrig være sikker på. Jeg har tillid til, at de der har været inde over engagementerne og foretaget en ny vurdering og de hensættelser, der afspejler sig i 2010-regnskabet. Det har jeg tillid til efter det, jeg har nået at analysere, men jeg har jo ikke personligt kigget under hver en sten. Jeg føler, at der er lavet de reservationer og de stødpuder, der skal til for at den kapitalplan, der er fremlagt, skal lykkes,” siger Vagn Thorsager.

Ingen frygt

Så du har ikke grund til at tro, at du står over for en masse nye nedskrivninger?

”Det har jeg ikke grund til at tro, og hvis jeg havde den frygt, havde jeg ikke takket ja til jobbet."

Hvordan vil medarbejderne opleve, at der er kommet en ny kaptajn på broen?

”Nu har vi startet processen her til morgen og så går der en tre uger, før de for alvor kommer til at se mig som en del af hverdagen. Der kommer nogle handlinger, som jeg i dag ikke ved, hvad indebærer, men det er klart, at vi ikke bare kan gøre som vi plejer. Og slanker man balancen, så går det ud over indtægterne, og så skal man også kigge på udgifterne,” siger Vagn Thorsager.

Ingen massefyringer

"Jeg har stor tiltro til, at vi på god måde kan udnytte de ressourcer, der er. Man trimmede jo udgifterne i efteråret, hvor man skar ned i antallet af medarbejdere,” siger Vagn Thorsager.

Aarhus Lokalbank har i dag 95 medarbejder, og Vagn Thorsager forventer, at det tal også er over 90 om et halvt år.

”Det er min forventning, men jeg kan ingen garantier give. Jeg møder dem ikke med plan om nedskæringer i lommen,” siger han til FinansWatch.

Staten på bagsmækken

Nu kommer staten ind som den største aktionær. Hvad betyder det for dine muligheder for at agere?

”Det har været en forudsætning for, at vi kan drive det her videre. Jeg mener at det er en rigtig og en spændende model at vise tillid til denne lokalbank. Alternativet var jo med det samme at bede Finansiel Stabilitet tage over. Det havde været ulykkeligt for alle parter”

Forventer du at have den samme formand fremover?

”Jeg kan jo ikke svare på, hvordan man vil konstituere. Men det jeg forventer da, at staten som storaktionær vil få indflydelse på sammensætningen af bestyrelsen".

Tillid til enighed

Men forventer du at have den samme formand?

”Det har jeg ingen kommentarer til. Det må aktionærer og den kommende generelforsamling forholde sig til”

Har du stemt din strategi af med den nye storaktionær?

”Staten har jo nikket til den kapitalplan, der foreligger. Den handler både om kapitalgrundlaget og strategien om at slanke banken. Når man nikket til det, har man jo også helt overordnet udsendt nogle rammer for de vilkår, hvorpå man går ind som aktionær. Men skulle aktionærerne ønske andre retninger, må vi jo lytte til det. Jeg har dog stor tillid til, at vi på den korte bane ser på tingene på samme måde.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også