FinansWatch

Irland klar til at nationalisere AIB

Den irske regering gør nu klar til at nationalisere landets næststørste bank Allied Irish Bank og baner vejen for en omfattende restrukturering af det irske banksystem.

Torsdag tog den irske regering tilløb til at skyde 3,7 milliarder euro ind i Irlands næststørste bank, Allied Irish Bank (AIB). Senere i dag vil den irske finansminister, Brian Lenihan, søge den irske højesteret om lov til at gennemføre en kapitalindsprøjtning fra landets National Pension Reserve Fund.

Det skriver Financial Times og citerer den nationale TV-station RTE Reported.

EU og IMF stillede i sidste måned en økonomisk redningspakke i form af lån for 67,5 mia. euro til rådighed for Irland og krævede samtidig højere kapitalkrav til bankerne, end de krav som de irske myndigheder har opstillet.

Frasalg ikke nok

Ifølge den irske centralbank betyder det, at AIB skal rejse 9,8 mia. euro inden februar for at leve op til kravene, og selvom AIB hele tiden har hævdet, at man kunne klare sig gennem ved at sælge sine udenlandske aktiver fra, tyder alt nu altså på, at staten overtager styringen. Med kapitalindsprøjtningen kommer staten til at eje 92 pct. af AIB, der samtidig bliver afnoteret fra den irske børs.

AIB har oplyst, at man henter 3,4 mia. euro ved de aftalte frasalg af sine ejerandele på 70 pct. af Bank Zachodni i Polen og 22 pct. af M&T Bank i USA.

Iagttagere håber, at nationaliseringen af AIB kan sætte gang i den nødvendige rekonstruktion af det irsk banksystem, hvor Anglo Irish, Irish Nationwide Building Society og EBS Building Society allerede blev overtaget at staten sidste år. Her skød Irland også 3,5 mia. euro ind i AIB.

En kontroversiel ny lov, der netop er blevet vedtaget, giver nemlig finansminister Brian Lenihan langt større magt til at reorganisere de irske banker. Også på tværs af bankerne.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs