FinansWatch

Kapitalfonde raser mod regler der giver statsfonde fordel

Kapitalfonde frygter ulig konkurrence fra de store statsfonde, fordi de ikke skal rette sig ind efter nye EU-regler.

I 2013 strammer EU op i forhold til kapitalfondene i Europa – bl.a. efter initiativ fra Poul Nyrup Rasmussen, der er en stor kritiker af fondenes forretningsmodel.

Men de store statfonde fra bl.a. Kina og Mellemøsten er ikke underlagt de nye stramme regler, og det får kapitalfondenes forening til at advare politikerne om, at der vil opstå urimelige spilleregler, når fremtidens kampe om ejerskaber af virksomheder skal afgøres.

”Der har været en reguleringstsunami, som er blevet kastet ind over europæisk erhvervsliv. Særligt kapital- og venturefonde i Europa. Det giver fuldstændig unfair konkurrencevilkår. Og det er et eller andet sted fuldstændig uforståeligt, at man i EU og i den vestlige verden ikke har samme regulativer set i forhold til statsfonde,” siger Jannick Nytoft, der er direktør for kapitalfondenes brancheforening DVCA.

Chr. Hansens topchef Lars Frederiksen, der har haft kapitalfonden PAI Partners som ejer i fem år, stiller også spørgsmålstegn ved en regulering af kapitalfonde, der ikke medtager statsfonde.

»Når man vil begrænse kapitalfondenes muligheder, så må man overveje, hvad alternativet er. Alternativet er statsfonde fra eksempelvis Kina, Singapore og Mellemøsten, som vil købe op i Europa, og spørgsmålet er, om det er en bedre idé end kapitalfonde,« spørger topchefen.

Bl.a. er den kinesiske China Investment Corp. Nævnt som en mulig køber af ISS.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs