FinansWatch

Finansråd: Bankerne er velpolstrede

Bankerne får en udfordring med at leve op til likviditetskravene under Basel III, hvis reglerne kommer til at se ud, som der er lagt op til nu. Men når det gælder kapital er sektoren velpolstret, lyder det fra Finansrådet.

Bankerne får en udfordring med at leve op til likviditetskravene under Basel III, hvis reglerne kommer til at se ud, som der er lagt op til nu. Men når det gælder kapital er sektoren velpolstret, lyder det fra Finansrådets cheføkonom, efter at dagbladet Politiken onsdag beskriver, at bankerne "mangler milliarder på kistebunden for at leve op til nye regler."

"De regler, der er lagt op til, hvor realkreditobligationer kun udgøre op til 40 pct. af de likvide aktiver, vil - hvis forslaget gennemføres i den nuværende form - betyde, at de danske banker skal ud og omlægge deres beholdning af likvide aktiver. Her er den store udfordring, at der ikke er nok danske statsobligationer at købe, fordi vi er i den heldige situation at vores statsgæld er lav i Danmark," siger Finansrådets cheføkonom Niels Storm Stenbæk til RB-Børsen.

De danske banker regner traditionelt realkreditobligationer som en del af deres likvide beredskab, men ifølge Basel-komitéens nuværende forslag til bankregulering vil kun statsobligationer blive regnet som likvide. Hvis realkreditobligationerne ikke længere kan tælles fuldt ud med, er der en risiko for, at det vil betyde stigende priser for de dansk kunder. Nationalbanken og den danske regeringer er sammen med den finansielle sektor i gang med et temmelig massivt lobbyarbejde for at gøre komitéen og EU, der i sidste ende skal vedtage reglerne, lydhøre over for de danske synspunkter.

"Bankerne vil være nødt til at sælge ud af de mest likvide obligationer, vi har i Danmark, for at leve op til den nye likvidtetsregulering. Det kan ingen være interesseret i, da det vil faktisk vil reducere kvaliteten af bankernes likviditetsstødpude. Vil det for eksempel være bedre, hvis de danske banker købte græske statsobligationer," spørger Niels Storm Stenbæk.

Finansrådet mener, at onsdagens artikel i Politiken beror på en misforståelse. Blandt andet kender Finansrådet ikke til det notat, artiklen bygger på, som angiveligt skulle stamme fra Nationalbanken og Finansrådet. Derimod afgav Finanstilsynet og Nationalbanken i august et høringssvar, hvor de netop påpegede problemerne for den danske banksektor i det aktuelle udkast til regulering.

(RB-Børsen)

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs