FinansWatch

Centralbankchef: Der kommer renteløft på 50-75 basispoint igen til juli

Federal Reserve vil også i næste måned hæve sin tonegivende rente, siger centralbankchef.

Formand for Federal Reserve, Jerome Powell. | Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP / AFP

Jerome Powell, som er formand for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, forventer, at banken igen på sit møde i juli vil hæve den toneangivende rente med 50 eller med 75 basispoint.

Det fortalte han onsdag på et pressemøde efter centralbankens todages rentemøde.

Efter onsdagens forhøjelse med 0,75 pct.point, hvilket er første gang siden 1994, skal markedet dog ikke regne med, at det bliver en ny normal, eller ”almindeligt”, som Jerome Powell selv kaldte det.

Formanden ser dog foran sig, at pengepolitikken skal op i et ”restriktivt” niveau for at få bugt med inflationen, uden dog at give et bud på hvor meget.

Ønsker ikke recession

Flere økonomer har peget på, at med den tårnhøje inflation, så er Federal Reserve tvunget til at vælge mellem inflationen eller en recession. Det abonnerer centralbankformanden dog ikke på.

”Vi forsøger ikke at udløse en recession,” sagde han onsdag og fremhævede, at der ikke er nogen tegn på en ”bredere opbremsning” i økonomien.

Desuden pegede Jerome Powell på, at bankens renteudvalg ser en vej fremad, hvor inflationen kan tvinges ned, samtidig med at den høje beskæftigelse bevares. En såkaldt blød landing.

”Det vil ikke blive let,” lød det dog.

Ledigheden var senest i maj på 3,6 pct., og bankens prognose er, at den vil stige til 4,1 pct. ved udgangen af 2024, men det vil fortsat være ”historisk” lavt.

Formanden for banken betonede desuden, at den store renteforhøjelse, mest gængs er bevægelser på 25 basispoint, var retfærdiggjort af inflationsudviklingen siden mødet i starten af maj, og da rentekomiteens medlemmer vurderede, at inflationsrisiciene nu er på opsiden. Centralbanken fokuserer på at se overbevisende data, der peger på, at inflationspresset aftager, og han understregede her, at flere måneders læsninger med inflationsfald er, hvad chefgruppen kigger efter.

Jerome Powell fortalte også, at Kinas nylige coronanedlukninger har forværret udfordringerne i forsyningskæderne og dermed begrænset udbudssiden i økonomien. Med andre ord er det en af grundende til den fortsat høje inflation.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs