FinansWatch

Amerikansk centralbank må vælge - inflation eller recession

Centralbanken, Federal Reserve, kan sende den amerikanske økonomi ind i en recession, når den strammer renten for at tæmme inflationen.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, er blevet kritiseret fra flere sider for sidste år at have ignoreret risikoen for en forhøjet inflation, da den længe holdt fast i sin ultralempelige pengepolitik og betegnede prisstigningerne som ”forbigående”.

Nu synes det mere og mere tydeligt, at inflationen har sat sig fast, senest med fredagens nøgletal, som overraskede ved at vise en stigning til 8,6 pct. i forbrugerpriserne i maj, efter de ellers var faldet tilbage fra niveauet i marts på 8,5 pct. til 8,3 pct. i april.

Tallene har prompte fået investorerne til at indregne yderligere renteforhøjelse fra Feds side, og centralbankrenten ses nu slutte året i 3,40 pct. mod 2,91 pct. i torsdags. Bliver det vil virkelighed, vil det betyde, at renten i år vil bliver sat op med 3,28 pct.point, mens forventningen ved udgangen af december var et samlet løft på bare 0,70 pct.

Risikoen for Federal Reserve er, at centralbanken, når den strammer renten for at tæmme inflationen, kan sende økonomien ind i en recession.

”Formanden for Fed vil ikke lade r-ordet smutte ud af sin mund på en positiv måde om, at vi har brug for en recession. Men der er mange eufemismer for det, og han vil bruge dem,” siger Alan Blinder, økonomisk professor ved Princeton og tidligere viceformand i centralbanken, til Bloomberg News.

Blinder mener med andre ord, at det formentlig vil kræve en recession for at få kontrol over inflationen.

Investeringsbanken JPMorgan Chase er inde på det samme.

”Jeg er blevet mere pessimistisk omkring muligheden for at stabilisere inflationen på et acceptabelt niveau uden en recession,” lyder det fra cheføkonom Bruce Kasman, der peger på, at et stramt arbejdsmarked vil skubbe lønningerne i vejret og dermed forlænge perioden med højere inflation.

Den amerikanske centralbank har allerede i år løftet sin rente to gange med samlet 0,75 pct.point, og chefgruppens medlemmer har flere gange indikeret, at yderligere løft på 0,50 pct.point på møderne her i denne uge og til juli er ”på bordet”.

Handelen med rentefutures indikerer dog i tiltagende grad, at markedet tror på renteløft på 0,75 pct.point på et af de to møder.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs