Nordea ser opbremsning på vej i boligmarkedet

Efter dagens offentliggørelse af regeringens Økonomiske Redegørelse vurderer Nordea, at prisfesten på boligmarkedet snart kan være slut.
Til næste år kan boligejere regne med lavere prisstigninger. | Foto: Jens Dresling
Til næste år kan boligejere regne med lavere prisstigninger. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU FINANS

Regeringen skruer op for stigningerne i boligpriserne i år og til næste år. Men sammenlignes 2021 med 2022, sker der en markant opbremsning i prisfesten.

I år venter regeringen, at huspriserne vil stige med 13,1 pct. mod et tidligere estimat på 11,2 pct. fra i maj. Og til næste år vil væksten i priserne at ligge på 3,8 pct. mod tidligere ventet 3,1 pct.

"Hvis regeringen får ret i sin prognose, vil der være tale om den kraftigste stigning i huspriserne siden 2006, hvor huspriserne steg med 22,2 pct. Det er selvfølgelig dejligt for eksisterende boligejere, men en meget svær situation for potentielle købere, der har fået sværere ved at komme ind på boligmarkedet," siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea, i en kommentar.

Regeringen skriver i sin Økonomiske Redegørelse, at de markante stigninger i boligpriserne peger på, at covid-19-pandemien med hjemmearbejde og restriktioner har ført til et løft i boligefterspørgslen.

"Værdien af at bo godt og have plads er blevet større," fremgår det.

"Dertil kommer, at husholdningernes likviditet som kan anvendes til boligkøb har fået et løft som følge af begrænsninger i forbrugsmulighederne. I Danmark har udbetalingen af feriepenge øget husholdningernes likviditet yderligere, og dermed også muliggjort en øget boligefterspørgsel," står der i redegørelsen.

Fra 0,5 pct. til 13,1 pct.

Lise Nytoft Bergmann påpeger, at udviklingen i boligpriserne har overrasket alt og alle. Og at regeringen tilbage i maj 2020, hvor de udarbejdede sin første husprisprognose under pandemien, forventede, at huspriserne ville stige med 0,5 pct. i 2021.

"Under tidligere perioder med økonomisk nedgang, højere arbejdsløshed og stigende usikkerhed er handelsaktiviteten på boligmarkedet faldet, og priserne har taget et dyk. Under covid-19 pandemien er der dog sket det stik modsatte, hvilket skal forklares med de store finanspolitiske hjælpepakker, der har holdt en hånd under arbejdsmarkedet, og de meget lave renter. Dertil kommer de store nedlukninger, hvor mange danskere har prøvet deres bolig af på en ny måde, og derigennem fået nye ønsker og behov. Det har alt sammen skabt en stor efterspørgsel efter boliger," skriver boligøkonomen.

Ifølge Lise Nytoft Bergmanns beregninger, ventes et gennemsnitligt hus på 140 kvm. og til en pris i 2020 på 2.048.00 kr. at stige til 2.404.000 kr. i 2022.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også