FinansWatch

S kalder erhvervsminister i samråd om "utjekket" prisportal for boliglån

Socialdemokratiet kalder erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd efter FinansWatchs artikel om, at Erhvervsministeriets ny prisportal for boliglån indeholder flere fejl og også i fremtiden kan få problemer med at lave retvisende sammenligninger.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). | Foto: Rune Aastrup Pedersen/POLFOTO

Socialdemokratiet kalder erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd om den ny prisportal, Tjek Boliglån, som Erhvervsministeriet lancerede for knap en uge siden.

Det sker efter at FinansWatch onsdag bragte artiklen Ny prisportal for boliglån er fyldt med fejl, som torsdag også blev bragt i Jyllands-Posten.

"Portalen blev oprindeligt sat i søen af Henrik Sass Larsen (S) i 2014, da han var erhvervsminister. Det skulle være et instrument for folk, der ønsker at hjemtage eller omlægge boliglån, og derfor skal der også være troværdighed omkring portalen," siger Socialdemokratiets erhvervsordfører Thomas Jensen, der over for FinansWatch kalder portalen for "utjekket".

Socialdemokratiet vil på samrådet have ministeren til at redegøre for, hvor mange gange portalen er blevet testet, hvilke test portalen har været underlagt, samt hvornår den seneste test af portalen er blevet fortaget.

Flere kilder i finansbranchen har beskrevet informationerne på portalen med vendinger som "makværk", "graverende fejl" og "masser af fejl".

Baseret på oktober-tal

Portalen, der som nævnt har været flere år undervejs, blev senest udskudt i december, netop fordi der var fejl i informationerne.

"Der er stadigvæk fejl. Hvis man ser grundigt efter, så er der stadig nogle ting, der kan undre, og det er man nødt til at kigge på. Det, vi ser nu, er et første bud, men jeg er helt sikker på, at kvaliteten på portalen vil stige, når man har haft lejlighed til at se mere på tallene," sagde Mikkel Høegh, boligøkonomi i BRF Kredit til FinansWatch i onsdags.

Som tidligere beskrevet er de nuværende sammenligninger på Tjek Boliglån kun baseret på data fra oktober 2016. Først fra februar vil informationerne være baseret på data fra fjerde kvartal 2016.

Test af oplysninger

På samrådet vil Socialdemokratiet desuden have Brian Mikkelsen til at redegøre for myndighedernes ansvar for, at portalen formidler revisende informationer.

"Vi vil høre, hvordan de har testet oplysningerne, inden de har lagt dem ud. Og fremadrettet, hvordan ministeren vil sikre, at portalen viser retvisende informationer," siger Thomas Jensen.

Ifølge John Norden, der er partner i forbrugerportalen Mybanker, der indsamler og analyserer data om priser på finansielle produkter, er der svært at lave en prisportal, der får det hele med.

Derudover peger han også på, at Tjek Boliglån i perioder kan have misvisende resultater, fordi data kun opdateres én gang i kvartalet. Det betyder, at hvis et selskab eksempelvis hæver priserne, så vil det tage mindst et kvartal, før de nye priser er med i portalens sammenligninger.

Ny prisportal for boliglån fyldt med fejl 

Prisportal for boliglån går i luften

Læs alt om realkredittens bidragsforhøjelser 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs