FinansWatch

Læs alt om realkredittens bidragsforhøjelser

Her er artiklerne i FinansWatch' serie om realkredittens bidragsforhøjelser og bankernes rolle i spillet om bidragsmilliarderne.

Her kan du læse alle artikler relateret til FinansWatch' serie om realkredittens bidragsforhøjelser og bankernes indtjening på realkreditlån.

Såfremt du ikke har et abonnement på FinansWatch, har du mulighed for at tegne et uforpligtende prøveabonnement, der giver gratis adgang til alle artikler i 14 dage, ved at klikke her.

Mandag den 6. februar 2017

Politisk realkreditaftale batter mere end ny boligprisportal

Prisportalen Tjek Boliglån er langt mindre vigtigt for konkurrencen på realkreditområdet end den nyligt indgående politiske aftale, der blandt andet reducerer flytteomkostninger, mener Forbrugerrådet. Tirsdag er erhvervsministeren i åbent samråd om den fejlbehæftede Tjek Boliglån.

Fredag den 27. januar 2017

Banker forregnede sig i politisk spil om bidragssatserne

NYHEDSANALYSE: Bankerne og realkreditten spillede højt spil, da man forsøgte at blokere for et forbud mod flyttegebyrer for boligejere ved fremtidige bidragsforhøjelser. Men den endelige politiske aftale er på flere afgørende punkter langt dårligere for bankerne, end finanssektoren havde kunnet frygte.

Torsdag den 26. januar 2017

Forstå de nye regler for priserne på boliglån

Et bredt politisk flertal indgik torsdag en aftale om nye og skærpede regler for priser og prisændringer på boliglån. FinansWatch guider dig gennem, hvad ændringerne betyder for både realkredit- og bankboliglån

Stærkt delte holdninger til nye regler for boliglån

Det er et meget bredt politisk flertal, der nu har fastlagt reglerne for øget gennemsigtighed og bedre orientering og flyttemuligheder for boligejere ved forhøjelser af prisen på deres lån. Men partierne bag aftalen lægger ikke skjul på, at der er blevet slugt nogle kameler undervejs i forhandlingerne.

Medie: Her er indholdet i politisk realkreditaftale

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil i eftermiddag præsentere en politisk aftale for det danske realkreditmarked. Nyhedsmediet Bloomberg har imidlertid allerede set et udkast til den politiske aftale. Den indeholder som ventet ikke et indgreb mod realkreditinstitutternes flyttegebyrer, som en ekspertgruppe ellers havde anbefalet.

Tirsdag den 17. januar 2017

Realkredit Danmark har hævet gebyrer otte gange på tre år

I otte omgange siden 2013 har Realkredit Danmark hævet diverse gebyrer for private boligejere. I alt har 22 gebyrer fået prisforhøjelser på op til 100 pct., mens kun et enkelt er sænket. "Vi har haft et behov for at øge vores indtjening," forklarer selskabets direktør.

Fredag den 13. januar 2017

S kalder erhvervsminister i samråd om "utjekket" prisportal for boliglån 

Socialdemokratiet kalder erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd efter FinansWatchs artikel om, at Erhvervsministeriets ny prisportal for boliglån indeholder flere fejl og også i fremtiden kan få problemer med at lave retvisende sammenligninger.

Mandag den 2. januar 2017

Europæiske boligrenter haler ind på dansk realkredit 

Det danske realkreditsystem er fortsat leverandør af nogle af de billigste boliglån. Men i løbet af de seneste år har det øvrige Europa halet ind på de danske boligrenter. Siden 2010 er de danske bidragssatser næsten fordoblet.

Fredag den 23. december

Minister tøver med forgængers realkreditløsning 

Danmarks nye erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er modsat sin forgænger ikke klar til at give grønt lys til, at man skal kunne flytte realkreditinstitut, selvom en fjerdedel af boligejerne har store realkreditlån. Han håber i stedet, at regeringens strategi om at skabe lokal vækst kan løse problemet.

Mandag den 19. december

Erhvervsminister: Vi skal have reel konkurrence på bidragssatser 

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tror på konkurrence frem for politiske indgreb - også når det gælder realkredittens bidragssatser og andre priser. Et kommende tiltag fra ministeriet skal gøre det lettere for boligejerne at gennemskue prisforskellene mellem landets fire realkreditinstitutter.

Onsdag den 30. november

Arbejderbank vil fortsætte prispres på vennerne i Totalkredit 

Rabatordningen for Totalkredit-kunder i Arbejdernes Landsbank fortsætter, selvom Nykredit til næste år begynder at udbetale kundekroner. Dermed lægger banken et prispres på de andre pengeinstitutter i Totalkredit.

Tirsdag den 29. november

Nordfyns Bank løber fra bidragsløfter

En del banker har lovet kunderne kompensation for Totalkredits bidragsstigninger, og mens flere står ved deres løfter, har Nordfyns Bank droppet det udmeldte kundeprogram, som skulle kompensere for bidragsforhøjelserne. Vores kunder oplever ikke stigende boligudgifter, siger direktøren. Men den holder ikke, vurderer Mybanker.

Fredag den 25. november

Flytteomkostninger fastlåser vrede realkreditkunder 

Det kan tage mange år at hente omkostningerne hjem for boligejere, der ønsker at skifte realkreditinstitut på grund af bidragsforhøjelser. Det viser beregninger fra FinansWatch og Mybanker. Forbrugerrådet kræver indgreb, mens Realkreditrådet ikke mener, at man kan sige, at priserne er for høje.

Tirsdag den 22. november

Høj realkreditgæld holder hver fjerde boligejer fanget

Hver fjerde af landets boligejere har et realkreditlån, som overstiger 80 pct. af boligens værdi. Det betyder reelt, at de ikke kan skifte realkreditinstitut. Oplysningen kommer først frem nu, selvom tallet blev udregnet i forbindelse med udarbejdelsen af en rapport om mobilitet på realkreditmarkedet, der blev offentliggjort i september.

Onsdag den 16. november

Minister: Gennemsigtighed skal skabe et velfungerende marked

Gennemsigtighed står højt på prioriteringslisten i de kommende forhandlinger om realkreditten og bidragssatserne. Det fastslog erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i går på et åbent samråd. SF indvendte dog, at gennemsigtighed ikke er garanti for, at der er konkurrence i markedet.

Tirsdag den 15. november

Minister skal forklare sig i samråd om realkredit efter forkerte tal

Efter at have brugt fejlagtige tal til at forklare om bankernes provisionsbetalinger fra realkreditten, skal erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i dag på et nyt åbent samråd igen forklare, hvorvidt han ser et problem i, at realkreditten i de senere år har sendt en stigende andel af deres bidragsforhøjelser videre til bankerne.

Fredag den 11. november

Næsten halvdelen af alle Totalkredit-kunder har overvejet flytning 

Bidragsforhøjelserne tidligere på året har gjort kunderne i Totalkredit ekstra sure. Næsten halvdelen af kunderne har overvejet at flytte, viser en befolkningsundersøgelse, som Wilke har foretaget for FinansWatch. Nykredits koncernchef Michael Rasmussen kan godt forstå reaktionen.

Realkredittens nettogebyrer til banker steg 20 pct. i første halvår

Færre lånekonverteringer har mindsket realkredittens gebyrindtægter i første halvår 2016. Men realkredittens provisionsbetalinger til bankerne er netto steget med 20 pct., viser nye tal fra Finanstilsynet.

Tirsdag den 8. november

Socialdemokratiet i fortrolige forhandlinger om realkredit med regeringen

Mens politikere fra SF til Dansk Folkeparti kræver strammere regler for realkreditten, der kan øge konkurrencen, så afviser Socialdemokratiet at fortælle om partiets bilaterale drøftelser med erhvervs- og vækstministeren om et ekspertudvalgs anbefalinger for at sikre øget mobilitet og gennemsigtighed på realkreditmarkedet.

Mandag den 7. oktober

Måling: Omkostninger forhindrer boligejere i at skifte realkreditselskab

De senere års markante prisforhøjelser på bidrag og gebyrer har fået næsten hver tredje danske boligejer til at overveje at skifte realkreditselskab. Men kun hver tiende har rent faktisk skiftet långiver. Det skyldes primært omkostningerne ved at flytte, viser en befolkningsundersøgelse foretaget for FinansWatch.

Fredag den 4. november

Banker var parate til at droppe flyttegebyr for realkreditkunder

Der var langt fra enighed i finanssektoren om at afvise en anbefaling fra ekspertgruppe om, at boligejere skal kunne flytte deres realkreditlån uden gebyrer i forbindelse med fremtidige bidragsforhøjelser.

Mandag den 31. oktober

Bidragsbetalingers andel af realkreditydelsen mere end tredoblet siden 2008

Tilbage i 2008 betalte boligejerne under 7 kr. i bidrag på deres realkreditlån, hver gang de betalte 100 kr. i boligydelse. I dag er dette tal mere end tredoblet, viser tal fra Nationalbanken. Og regningen kan godt stige yderligere, advarer realkreditsektoren selv.

Onsdag den 26. oktober

SF og Enhedslisten indkalder minister til nyt samråd efter misinformation

Misinformation fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på gårsdagens åbne samråd om realkreditten får nu Enhedslisten og SF til at kræve et nyt samråd.

Minister misinformerer Folketinget om bankernes indtægter på realkreditbidrag

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fortalte i går i et åben samråd Folketingets erhvervsudvalg, at bankernes indtægter på realkreditlån ikke steg mere end udlånet mellem 2007 og 2014. Efter en henvendelse fra FinansWatch erkender ministeriet nu, at tallene langt fra er korrekte.

Finanstilsynet skrottede påbud om bedre bidragsforklaring fra Totalkredit

Finanstilsynets forbrugervagthunde ønskede før sommeren at skride ind med et krav om, at Totalkredit fortalte kunderne, at en betydelig del af forårets bidragsforhøjelse skyldes øget betaling til bankerne. Men tilsynet endte med at lægge sig fladt ned og gøre ingenting.

Tirsdag den 25. oktober

Realkreditselskaber sender regning for negative renter videre til kunder

Det koster ægteparret Niels og Maj-Britt Foged 12.500 kr. at lade Realkredit Danmark opbevare deres indfriede lån i tre en halv måned i forbindelse med skift til et andet realkreditinstitut. Realkreditinstitutterne begrunder betalingen med det negative renteniveau. Forbrugerrådet kritiserer manøvren og kalder det endnu en flyttebarriere.

RD: Danske Banks renteløfte for privatkunder gælder ikke for os

Kunder i Realkredit Danmark skal betale for at have penge stående, mens Danske Banks kunder friholdes for negative renter. Der er forskel på bank og realkredit, siger RD's direktør Carsten Nøddebo til FinansWatch.

Troels Lund skal præsentere egne tal for om bankernes bidragsmilliarder fra realkreditten

På et åbent samråd i dag kl. 14 vil erhvervs- og vækstministen fremlægge resultatet af en kulegravning af FinansWatchs beregninger, der viser at realkreditten har øget sin betaling til bankerne, mens prisen på boliglån er hævet voldsomt med begrundelser om skrappere myndighedskrav og større omkostninger.

Minister: Mere fair kun at se på realkredittens betaling frem til 2014 

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) bekræftede i et åbent samråd FinansWatchs beregninger. Dog mener han, at det er mere rimeligt kun at se på udviklingen i realkredittens betalinger til bankerne frem til 2014, da 2015 var et ekstraordinært år.

Troels Lund Poulsen melder hus forbi om kontroverielt forslag til realkreditten

Ministeren ønsker på et samråd tirsdag ikke at udlægge sin holdning til et omdiskuteret ekspertforslag, som skal skærpe konkurrencen om de danske realkreditkunder. "De politiske forhandlinger kører vi endnu ikke på åbne samråd," siger han.

Mandag den 24. oktober

Bidragsbegrundelserne der forsvandt

Realkreditselskaberne har givet flere forklaringer på, hvorfor bidragssatserne for danske boligejere indtil videre er blevet hævet i alt 18 gange. Forklaringerne har dog i dag svært ved at holde vand, viser FinansWatchs gennemgang.

Onsdag den 19. oktober

Realkreditten på vej mod ny indtjeningsrekord for 2016 

Nye bidragsforhøjelser og kraftigt faldende nedskrivninger gør det sandsynligt, at dansk realkredit i år vil slå sidste års indtjeningsrekord. Det viser beregninger foretaget af FinansWatch.

Mandag den 17. oktober

Minister: Realkreditten skal blive bedre til at begrunde prisstigninger på lån

De danske realkreditinstitutter skal være bedre til at begrunde prisstigninger på boliglån. Det udtaler erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketinget.

Tirsdag den 12. oktober

Her er realkreditselskabet der har beholdt alle bidragsforhøjelserne

Realkreditselskaberne har brugt stigende kapitalkrav og myndighedskrav som forklaring på bidragsforhøjelser. Men der er kun et selskab, der har beholdt alle indtægterne fra bidragsforhøjelserne til rent faktisk at polstre sig.

Troels Lund inddrager rapport om kursskæring i politiske forhandlinger

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er klar til at bruge en netop offentliggjort rapport om kursskæring i de politiske forhandlinger om realkreditten.

Venstre: Forbrugerne skal have bedre oplysninger om realkredit

Forbrugerne skal have bedre gennemsigtighed over deres realkreditlån, og det er årsagen til, at regeringen nu indrager en ny rapport om kursskæring i de politiske forhandlinger. Venstre står dog fast på ikke at droppe kurtage og kursskæring ved bidragsforhøjelser.

Realkreditrådet: Kunderne skal have information i et let forståeligt sprog 

Realkreditrådet tager kritikken fra Finanstilsynet "til efterretning" om uforståelig information om kursskæring, skriver DR.

Mandag den 10. oktober

Hemmelig tilsynsrapport: Realkreditten informerer alt for dårligt om kursskæring

Finanstilsynet har nu i omkring et halvt år tilbageholdt en rapport, der retter en sønderlemmende kritik af realkredittens information til kunderne om kursskæring. Et gebyr, der sidste år kostede låntagerne godt 2 mia. kr. Rapporten blev bestilt af en særlig ministeriel arbejdsgruppe for mere end to år siden, men er endnu ikke offentliggjort.

Søndag den 9. oktober

Socialdemokratiet freder gebyr for at skifte realkreditinstitut

Socialdemokratiet vil fastholde flyttegebyr ved bidragsforhøjelser. Dermed ser det politiske flertal for at gøre det billigere for kunder at skifte realkreditinstitut ud til at smuldre.

Torsdag den 6. oktober

Troels Lund: Realkreditten er den vigtigste sag på det finansielle område

Forhandlingerne er i fuld gang i forligskredsen om en mulig regulering af realkreditten. Sagen har stor politisk betydning, men den ansvarlige minister vil helst sikre, at branchen klarer tingene selv.

DF klar til at fjerne flyttegebyr ved bidragsforhøjelser

Dansk Folkeparti siger nu klart, at boligejere ikke skal betale deres realkreditinstitut for at flytte, hvis bidragene igen sættes op. Socialdemokratiet og Venstre har endnu ikke meldt deres holdning ud. Dermed er det fortsat uvist, om politikerne vil gribe ind over for flyttegebyrerne.

Lars Rohde: Realkredittens forklaring på bidragsforhøjelser holder ikke

Nationalbankdirektør Lars Rohde fastslog i går på Realkreditrådets årsmøde, at skærpede kapitalkrav nok kan øge realkredittens omkostninger, men at det ikke kan forklare de senere års bidragsforhøjelser.

Onsdag den 5. oktober

Realkredit-formand erkender: Vi skal kommunikere bedre

Realkreditten står overfor store opgaver, når man skal forklare blandt andet bidragsstigninger, konkluderer formanden for Realkreditrådet, koncernchef i Nykredit Michael Rasmussen, i sin tale ved rådets årsmøde.

Realkredirrådets formand forsøger at holde politikerne væk

Realkreditrådets formand, koncernchef i Nykredit Michael Rasmussen, opfordrer til tillid til sektoren fra politisk side.

Realkredittens formand: Kunderne er frustrede

Realkredittens formand forstår godt, at boligkuunderne er sure over bidragsstigninger.

Realkreditten tredobler gevinst på skjult gebyr

Sidste år betalte danske realkreditlånere godt 2 mia. kr. i kursskæring til realkreditinstitutterne. Det er mere end en tredobling i forhold til 2009.

Tirsdag den 4. oktober

Nordea vil gerne tjene endnu mere på realkredit

I går trådte Nordea Kredits nyeste bidragsforhøjelser i kraft. Peter Lybecker, adm. direktør for Nordea Bank Danmark ser gerne en højere indtjening fra realkreditten, siger han i et interview med FinansWatch.

Mandag den 3. oktober

Realkreditten sendte 43 pct. af indtægterne videre til bankerne i 2015

Nye beregninger fra FinansWatch viser, at bankerne i 2015 modtog i alt 9,1 mia. kr. fra realkreditten. Dermed sendte de syv danske realkreditinstitutter knap 43 pct. af deres samlede nettoindtægter direkte videre til bankerne.

Torsdag den 29. september:

Pia Kjærsgaard efter FinansWatch-artikler: Når sådan noget kommer frem, er det klart, at politikernes troværdighed svækkes 

I et indlæg på Tv2.dk berører Folketingets formand realkredittens bidragssatser. Ifølge Pia Kjærsgaard svækker det politikernes troværdighed, at bankerne, som FinansWatch har dækket, sidste år hev 5,6 mia. kr. ud realkreditinstitutterne.

Onsdag den 28. september:

Så meget har realkreditten skruet op for priserne 

Realkredittens bidragsforhøjelser og indførelse af kursskæring har i mange tilfælde gjort det mere end dobbelt så dyrt at være boligejer. Det viser beregninger, som Realkreditrådet har udleveret til FinansWatch. Og tal fra Nationalbanken viser, at selv om private boligejere har fået de største bidragsstigninger de senere år, så er bidragssatserne steget for alle.

Tirsdag den 27. september:

Totalkredit-banker pressede på for bidragsforhøjelser 

Både i 2010 og i 2015 pressede bankerne i Totalkredit-samarbejdet på for at få Nykredit til at hæve bidragssatserne over for de private boligejere. Det gav markant øgede indtægter til bankerne.

Mandag den 26. september:

Realkreditten sender bidragsmilliarder videre til bankerne 

Med begrundelser om skrappere myndighedskrav og større omkostninger har realkreditten siden finanskrisen hævet priserne på boliglån voldsomt. Men i samme periode har realkreditselskaberne sendt stadig flere milliarder videre til bankerne, viser beregninger foretaget af FinansWatch.

Minister kaldes i samråd om realkredittens bidragssatser 

SF kalder nu erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i samråd efter at FinansWatch i dag har afsløret, at realkreditten har sendt milliarder fra sine bidragsforhøjelser videre til bankerne. Og SF står langt fra alene med krav om bedre begrundelser for realkredittens bidragsforhøjelser.

SF forventer hurtig reaktion fra minister i bidragssag

SF’s tålmodighed med realkreditten er ved at slippe op, og partiet forventer hurtig reaktion fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Boligejer rasende efter FinansWatch-afsløring 

Boligejer Kim Paulsen er langt fra tilfreds med, at store dele af bidragsforhøjelserne går tilbage til bankerne. Det siger han til Ekstra Bladet.

Minister: Behov for større gennemsigtighed på realkreditmarkedet

Efter at SF i dag har kaldt erhvervs- og vækstministeren i samråd i kølvandet på FinansWatchs afsløring af, at realkreditten sender milliarder fra bidragsforhøjelserne videre til bankerne, erklærer ministeren sig indstillet på at styrke gennemsigtigheden på realkreditmarkedet.

Banker om gebyrmilliarder: Det er en rimelig betaling 

Ifølge Finansrådets egne beregninger har bankerne fået 15-20 pct. af realkredittens bidragsforhøjelser, og det er ifølge direktør Ulrik Nødgaard helt naturligt.

Forbrugerråd kræver gebyrfrie skift for realkreditkunder

Står det til Forbrugerrådet, skal det være gratis for danskerne at skifte realkreditinstitut. Det opfordrer politikerne til at træde i karakter.

Mere fra FinansWatch

P+ ruller krisevåben ud for yderligere 70.000 medlemmer

Modvind på de finansielle markeder får P+ til at indføre kursværn for yderligere en lang række kundegrupper, så knap 80 pct. af medlemsskaren i oktober er omfattet af krisevåbenet. Direktør forklarer det bl.a. med den måde, som P+ fordeler midlerne mellem kollektive reserver og medlemmernes egne depoter.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs