FinansWatch

Minister: Realkreditten skal blive bedre til at begrunde prisstigninger på lån

De danske realkreditinstitutter skal være bedre til at begrunde prisstigninger på boliglån. Det udtaler erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketinget.

Erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), har i dag svaret på en række spørgsmål fremsat af Folketingets omkring realkredittens bidragssatser. Det sker, mens der i øjeblikket pågår politiske forhandlinger om netop realkreditten i kølvandet på forårets ballade om bidragsforhøjelser.

Ministeren er blandt andet blevet spurgt om, hvad han har af forslag til at forbedre mobiliteten på realkreditmarkedet. Ifølge realkredittens egne tal forbliver omkring 90 pct. af boligejerne i deres realkreditinstitut i forbindelse med en låneomlægning.

Her henviser ministeren til en nylig rapport fra et ekspertudvalg, der tidligere på året blev nedsat for netop at se på mobiliteten på realkreditområdet.

”For eksempel anbefaler ekspertudvalget, at institutterne skal være bedre til at begrunde prisstigninger på lån, at varslingsperioden i forbindelse med stigninger i bidragssatser skal øges og at der indføres en række nye oplysningskrav, der kan gavne mobiliteten,” skriver ministeren og tilføjer:

”Derudover vil jeg sammen med partierne overveje, om vi skal give låntagere mulighed for at skifte institut, selvom deres lån overskrider lovgivningens lånegrænser.”

Forbud kan skabe øget mobilitet

Udvalget har også spurgt ministeren om, hvor stor en del af realkredittens bidragsindtægter, der går til at polstre realkreditinstitutterne, der gennem en årrække har hævet bidragssatserne med begrundelse om blandt andet øgede kapitalkrav.

Igen henviser Troels Lund Poulsen til ekspertudvalgets rapport. Og her må Erhvervsudvalget stå med uforrettet sag, for ifølge ekspertudvalget kan man ikke foretage sådanne beregninger.

”Ifølge rapporten er det ikke muligt at fordele bidragsindtægterne på de enkelte omkostningsposter,” lyder det i svaret fra ministeren, der tilføjer:

”Det er ikke i sig selv usædvanligt, at finansielle virksomheder udbetaler udbytte til deres aktionærer, fordi det afspejler en betaling til ejerne for at stille kapital til rådighed for virksomheden.”

Endelig er ministeren blevet spurgt om, hvorvidt et forbud mod at opkræve indfrielsesgebyr i forbindelse med bidragsforhøjelser vil kunne bidrage til at øge mobiliteten.

”Et forbud mod at opkræve indfrielsesgebyr i den periode, hvor for eksempelvis en bidragsstigning er varslet, vurderes at trække i retning af øget mobilitet og konkurrence, da det gør det billigere at skifte realkreditprodukt,” skriver Troels Lund Poulsen.

Venstre-regeringen har tidligere tilkendegivet, at partiet er imod at indføre forbud mod kurtage og kursskæring i en varslingsperiode i forbindelse med kommende bidragsforhøjelser.

Troels Lund: Realkreditten er den vigtigste sag på det finansielle område

DF klar til at fjerne flyttegebyr ved bidragsforhøjelser

DF klar til at fjerne flyttegebyr ved bidragsforhøjelser

Forsiden lige nu

Trygs overskud faldt i fjerde kvartal

Overskuddet hos forsikringskæmpen skrumper i fjerde kvartal og lander under analytikernes forventninger. Til gengæld kan aktionærerne glæde sig over ekstraordinært udbytte (Opdateret).

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere