”Det gælder om at finde en balance mellem det anmassende og elitære og så det oplysende”

Totalkredit bruger 20 ord i sine breve til kunderne, når de skal forklare, hvorfor bidragssatserne stiger ganske meget. Minister undrer sig over sektorens kommunikation.

“Så vidt jeg ved, har I ganske professionelle presseteams, der i andre sammenhænge er gode til at kommunikere jeres budskaber. Derfor er det kun ret og rimeligt, at I også denne sammenhæng bruger jeres evne til at gøre det komplicerede let forståeligt for omverdenen og jeres kunder. Mit budskab til jer i dag er ganske simpelt. Hvis I vil forebygge politisk indblanding i jeres prispolitik - og det kan kun anbefales. Så må I også selv stå på mål for den, så jeg kunder ikke føler sig flået.”

Sådan sagde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i dag til realkreditforeningens årsmøde.

Ministeren kommenterede den seneste tids debat, hvor det politiske pres ser ud til at være stigende stiger på erhvervs- og vækstministeren. Et forhold han dog tager ganske afslappet.

“Hvis der er et ønske om, at staten skal bestemme bidragssatserne, så sig det lige ud. Det kunne være spændende at få tryktestet om det, som de hylende indianere giver udtryk for ude på prærien, også er det, som høvdingen har godkendt derhjemme,” sagde ministeren på årsmødet.

Sass langer ud efter politiske "hylende indianere" 

Knap så godt tilpas

En time før ministerens tale til Realkreditforeningens årsmøde interviewede FinansWatch underdirektør i Nykredit, Sune Worm Mortensen, om kommunikationen med kunderne omkring de stigende bidragssatser. Og han erkender, at det kan gøres bedre.

”Helt grundlæggende er vi ikke gode nok til at forklare det. Og det er jo fordi, at det er svært stof. Men vi arbejde hele tiden på det, for selvfølgelig må vi da stille op med en rigtig god forklaring, når priserne stiger. Og vi ved også godt, når vi ser på responsen fra kunderne, at det, som får dem til at føle sig knap så godt tilpas, er når de oplever ændringer i det disponible beløb. Og det sker jo, når priserne stiger. Så derfor skal vi være bedre til det,” siger Sune Worm Mortensen.

Totalkredit, som er ejet af Nykredit, har sendt et brev ud til kunderne, hvor de bruger 20 ord på at forklare kunderne, hvorfor deres bidragssatser stiger.

”Bidragssatserne ændres, så de i højere grad modsvarer de omkostninger, kapitalkrav og risici, der er forbundet med den pågældende låntype.”

Sådan lyder de 20 ord fra Totalkredit – kort og præcist. Men Sune Worm Mortensen siger, at man naturligvis har mere uddybende forklaringer parat, hvis kunderne reagerer på brevet.

Realkredittens anstrengelser for at forklare prisstigninger: 20 ord 

Svær balancegang

”Vi har valgt at vores første kommunikation er kort og præcist, men vi klæder rådgiverne på, så de kan forklare kunderne, hvorfor deres bidragssatser stiger, hvis de ringer. Her har vi lavet nogle videoer til rådgiverne, så de er forberedt på at møde kunderne vedrørende spørgsmål omkring bidragssatserne. Og vi adresserer det også, når vi har investormøder med kunderne, særligt på erhvervsområdet. Her fortæller vi gerne om det, hvis kunderne vil vide mere. Men det er altid en svær balancegang,” siger underdirektøren til FinansWatch.

”Det gælder om at finde en balance mellem det anmassende og elitære og så det oplysende. Der er jo ikke noget hemmeligt i det, men skriver vi alt for lange breve, så kan det se ud som om, at vi gør det unødigt kompliceret,” siger Sune Worm Mortensen.

Men hvad er status nu, hvor det ser ud som om, at der er utrolig mange kunder, der er vrede over de stigende bidragssatser. Arbejder I så på at forbedre den kommunikation, så kunderne får en større forståelse for det?

”Det arbejder vi hele tiden på. Men det er noget vi arbejder på hele tiden uanset om der sker noget politisk eller ej. Jeg synes, at vi bliver mere og mere skarpe på at forklare det, det kan vi blandt andet se på de kundereaktioner vi får. Men derfor skal vi fortsat blive bedre til det.”

”Med bidragssatserne er vi jo helt inde i kundernes følelsesapparat” 

Sårbarhed

Hvordan tolker du det politiske der sker? Er det nogle politikere, der prøver  at score nogle billige point, eller bunder det i en bred folkelig frustration?

”Det vi ser, er resultatet af en lang proces. Der har jo været en lang proces med stramninger, hvor der kræves mere kapital. Det startede med, at vi så en sårbarhed omkring boligpriserne, så havde vi en periode med usikkerhed omkring kravene til både likviditet og kapital.  Og nu er spillepladen så tegnet op, og dder ser vi så, hvad det har af konsekvenser, som blandt andet er stigende priser.”

Den politiske tone omkring det er ret aggressiv, er I indstillet på, at man fra politisk side går ind og styrer prisdannelsen i sektoren?

”Det vil jeg slet ikke blande mig i. Men det her er et resultatet af lovgivning, og vi har jo set, at det danske boligmarked har været udsat for mange forskellige indgreb, og det går aldrig stille af sig. Men hvor det ender henne, det tør jeg ikke gætte på, men vi indstiller os altid på de gældende rammevilkår,” siger Sune Worm Mortensen til FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også