FinansWatch

Nordea: Anders Dam er på jagt efter Totalkredit-kunder

Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, afviser at være ude med snøren efter de kunder i Totalkredit, som banken ikke længere får bidragssatser fra, efter at Nykredit har smidt banken ud af Totalkredit-samarbejdet.

Men ifølge Nordeas bankanalytiker Christian Hede er der ingen tvivl om, at Jyske Bank og Anders Dam har et stort ønske om at vinde kunderne og den indtjening, der følger med, tilbage.

"Det er han helt klart ude på. Situationen med Jyske Bank kontra Nykredit har udviklet sig til at være ret klar. Jyske Bank spiller spillet og siger, at de ikke har brudt aftalen. Men de facto er det klart, at når Jyske Bank har købt et realkreditinstitut, så er banken ikke interesseret i at have lån liggende i Totalkredit," siger Christian Hede til Ritzau Finans.

Tilbage i februar meldte Nykredit ud, at realkreditkæmpen betragtede Jyske Bank som udtrådt af Totalkredit-samarbejdet, hvortil Jyske Bank ellers havde henvist cirka 60.000 kunder med lån for omkring 83 mia. kr. Det skete, fordi Jyske Bank havde købt realkreditkonkurrenten BRFKredit.

Starter med det nemme

Ud over realkreditlånene i BRF tilbyder Jyske Bank også boliglån i regi af banken, og siden midten af december er udlånet på den front øget med 9 mia. kr., oplyser Jyske Bank.

"Det er meget flot at kunne flytte 9 mia. kr. på så kort tid. Der er ingen tvivl om, at organisationen har været gearet til det. Men der kunne også godt være et element af, at man er startet med de "nemme" kunder, så det bliver spændende at se, om momentum kan holdes oppe," siger Christian Hede.

Analytikeren påpeger, at Jyske Bank har en stærk interesse i at flytte Totalkredit-kunderne over på sine egne bøger.

Før i tiden fik Jyske Bank nemlig omkring halvdelen af det bidrag, Totalkredit-kunderne betalte for de lån, banken havde henvist. Nu får Jyske Bank ikke en krone for Totalkredit-kunderne, men får derimod det hele, hvis kunderne flytter til Jyske Bank selv.

Halvdelen flyttet i 2016

Anders Dam afviser imidlertid at gå specifikt efter Totalkredit-kunderne.

"Der er både kunder fra Nykredit/Totalkredit og fra andre realkreditinstitutter, der efterspørger de her produkter. Vi er sådan set - undskyld udtrykket - nærmest ligeglade, hvor kunden kommer fra. Vi må bare sige, at der er en pæn efterspørgsel ude i markedet på de her produkter," lyder det fra Anders Dam.

Bankanalytiker Christian Hedes umiddelbare beregninger lander på, at Jyske Bank i 2016 vil have flyttet over halvdelen af Totalkredit-lånene til sig selv.

I forbindelse med Nykredits kvartalsregnskab i sidste uge slog topchef Michael Rasmussen fast, at Nykredit er klar til kamp om kunderne.

"Vi tror, at størstedelen af lånene over tid, mellem to tredjedele og tre fjerdedele af de 80 mia. kr., fjernes," sagde han til Ritzau Finans.

Priserne på vej op

Hvis man som boligejer nu går og glæder sig over, at konkurrencen sikkert kommer til at betyde lavere priser, så bliver man dog nok skuffet, mener Christian Hede. Generelt vil realkreditinstitutterne forsøge at hæve bidragssatserne, og går markedslederen Nykredit forrest i den retning, vil de andre, også Jyske Bank, følge efter og blot lægge sig lidt under Nykredits priser, forudser han.

"Bidragssatserne er på vej op. Det er rigtig svært i markedet generelt at hæve marginalerne, og der kan realkredit være der, hvor man godt kan, i gåseøjne, slippe af sted med at gøre det," siger analytikeren.

Næste uges længe ventede højesteretsdom, hvor Nykredit får at vide, om koncernen må hæve bidragssatserne for en gruppe kunder fra det "gamle" Nykredit, tillægger Christian Hede dog ingen betydning for den udvikling.

"Man skal skille skidt og kanel. Nyudlånet har i lang tid ligget i Totalkredit, hvor der ikke er de samme bindinger," siger Christian Hede.

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, afviste i sidste uge over for Ritzau Finans, at koncernen generelt har planer om prisforhøjelser.

"Vi vil alene justere bidragssatsen for de kunder, der er omfattet af højesteretssagen, så disse kunder får den samme bidragssats som koncernens andre kunder. Der udover har vi ingen aktuelle planer," sagde Michael Rasmussen.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs