FinansWatch

Dams nye boliglån er bonusprogram på jysk

Marginalerne på Jyske Banks nye F3 og F5-lån kommer til at være små. Til gengæld er de kun forbeholdt kunder, der lægger andre og mere værdifulde forretninger i banken.

Det er næsten en vedtaget sandhed i det danske finansielle system, at man ikke kan lave billigere boligfinansiering end realkredit. Men Anders Dam fra Jyske Bank gør op med den forestilling ved samtidig at gøre op med et andet klassisk princip inden for realkredit.

Jyske Bank er blevet overrasket af sin egen succes med sit F1-lån, der blev lanceret kort før nytår. Nu kommer banken også med F3 og F5-lån, som skal være konkurrencedygtige, læs: Billigere end Totalkredit og de øvrige konkurrenter.

Realkreditten har historisk lave priser på fundingen, at jo længere rentebindingen er, jo større burde realkredittens fordel over bankerne blive. Når Anders Dam alligevel mener at kunne tilbyde F5-lån billigere, så skal forklaringen findes i det gamle mundheld om at tjene på gyngerne, hvad man mister på karrusellen.

"Vi har en todelt strategi: Hvis man kun ønsker et realkreditlån, så henviser vi til BRF, men hvis man ønsker at lægge alle sine forretninger hos Jyske Bank, så tilbyder vi også de her boliglån, som er konkurrencedygtige," siger ordførende direktør i Jyske Bank Anders Dam til FinansWatch.

Bonusprogram på jysk

Så hvis nogen fra realkreditten siger, at realkredit altid er billigst for kunden, men du alligevel vil tilbyde billigere banklån, så er det, fordi du tager en lav marginal og til gengæld tjener dine penge på kundernes andre produkter?

"Ja."

Kort og præcist svar fra Jyske Bank. Anders Dam siger, at det på en måde kan sammenlignes med de mange bonusprogrammer, guldkundeforhold og premium-koncepter, som bankerne allerede tilbyder. Gode kunder opnår fordele - i Jyske Bank kan en fordel være et billigt boliglån.

Lige akkurat på boliglån vil rabatten formentlig blive mødt med en vis skepsis. For realkreditten har historisk altid levet gennem det princip, at alle kunder med den lovpligtige pantsikkerhed, kunne få de samme priser på realkreditlånet. Priser, der er frit tilgængelige på nettet, og som ikke er til forhandling.

Daglig efterspørgsel

Nu stiller Anders Dam sig i en position, hvor han kan fiske de mest indbringende og sunde kunder ud fra andre institutter. Hvis han lykkes over tid med at gafle tilpas mange gode kunder, så vil det formentlig kunne mærkes hos konkurrenterne, der får en større andel af de lidt mere risikable kunder.

Anders Dam har ikke nogen konkrete forventninger til, hvor populære de nye F3 og F5-lån vil blive. Men han lancerer dem efter næsten daglig efterspørgsel fra kunder, siger han.

Boliglånene er på stort set alle områder en kopi af hans eget F1-lån. De er 30-årige, og renten bindes i enten tre eller fem år, det kan være afdragsfrit i 10 år, og Jyske Bank vil belåne 80 pct. af boligens værdi.

Til forskel fra F1-lånet, så kan man ikke nødvendigvis indfri til kurs 100. Kursen på en førtidsindfrielse vil følge kursen på en tilsvarende obligation, siger Anders Dam. På den måde ligner lånet mere realkredit end banklån.

 

 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs