Obligationschefer advarer mod F1-indgreb

Nationalbankens og regeringens forsøger at sikre realkreditsystemet som kollaps, men risikerer det stik modsatte, mener obligationscheferne fra Maj Invest og Sampension.

Erhverv- og vækstminister Henrik Sass Larsens lovforslag, som skal eliminerer refinansieringsrisikoen på F1-lån, har fået en blandet modtagelse. Nogle mener, at F1-lånet nu er reddet, mens andre forholder sig mere skeptisk til risikoen. I sidstenævnte kategori finder man obligationscheferne i Maj Invest og Sampension, der har skrevet en kronik i dagbladet Børsen.

Peter Mosbæk fra Maj Invest og Kasper Ullegård fra Sampension skriver, at regeringen med sit lovforslag vil øge risikoen for et finansiel sammenbrud. Hvis renterne skulle stige fem pct., så tvangskonverteres de etårige obligationer til 30-årige, og det er ikke rart for de banker, som holder obligationerne.

"Mange vil i det scenarie vælge eller blive tvunget til at sælge obligationerne. Det vil alt andet lige presse renten op og forcere yderligere salg af obligationer. Dermed kan rentestigninger og kursfald accelerere og blive selvopfyldende. Tabet på obligationerne vil dræne solvensen voldsomt i den finansielle sektor i et scenarie, hvor sektoren vil være presset som følge af, at dens kunder har svært ved at betale renter og afdrag," skriver de to obligationschefer.

Byder den under 5 pct.

Sandsynligheden for en rentestigning på fem pct. er lav, men den er trods alt til stede, påpeger de. De hæfter sig i øvrigt ved, at F1-lånet allerede var på vej til at blive udfaset, mens det nu ser ud til at blive endnu mere populært.

Berlingske Business skriver, at udenlandske investorer kan tænkes at trække store beløb ud af de danske F1'ere efter en lovændring.

"Reglen betyder, at vi med stor sandsynlighed vil være forhindret i at købe de danske fleksobligationer. Sandsynligheden for at obligationer vil blive tvangskonverteret er meget lille, men omkostningen, hvis det sker, er meget høj," siger Mikael Mogensen,  investeringschef i norske Eksportfinans, til Berlingske Business.

Han siger, at balancen i Eksportfinans ikke ville kunne holde til, at en restløbetid på under et år blev forvandlet til en løbetid på 30 år. Udlandet holder cirka 19 pct. af de dansk realkredit, mens danske pengeinstitutter ejer cirka halvdelen.

Mikael Mogensen har et bud på, hvad der kunne ske, hvis renten pludselig står til at stige med fem procentpoint ved en refinansiering.

"Hvis renten er steget i den størrelsesorden, og konverteringen så ud til at ville ske, så ville investorerne sætte sig ned og regne på, hvad der ville ske ved henholdsvis konvertering eller ved, at de byder prisen på en rentestigning på lige under fem procentpoint. Og de vil nå frem til det samme resultat – at det er bedre for investor at byde op til en rentestigning på 4,95 procent," siger han til Berlingske.

RD: Nyt Flexlån stadig billigst 

Nødplan vil give flere F1'ere

Nykredit dropper tolagsbelåning på fastforrentet lån 

DLR: S&P afgør stadig F1-fremtiden 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også