Mange små tiltag har sat prop i kundeafgang hos Realkredit Danmark

Realkredit Danmarks udlån voksede nominelt med et tocifret milliardbeløb sidste år efter flere år med pres på udlånet. Det skyldes flere initiativer til både at holde på kunderne og tiltrække nye, fortæller adm. direktør Carsten Nøddebo.
Carsten Nøddebo er adm. direktør i Realkredit Danmark. | Foto: PR/Realkredit Danmark
Carsten Nøddebo er adm. direktør i Realkredit Danmark. | Foto: PR/Realkredit Danmark

Realkredit Danmark lykkedes i 2021 med at øge sit udlån - i hvert fald når man kigger på det nominelle udlån i stedet for udlånet til dagsværdi. Ifølge realkreditselskabet selv øgede det sit udlån med nominelt 15 mia. kr. i 2021.

”Vi har forøget låneaktiviteten, fordi vi har haft en rigtig fin og positiv udvikling for året. Især i andet halvår har udviklingen været god, hvor mere end halvdelen af væksten i udlånsporteføljen var på privatområdet,” fortæller adm. direktør Carsten Nøddebo.

I regnskabet bliver udlånet opgjort til 810,2 mia. kr. mod 816,6 mia. kr. ved udgangen af 2020, men det er opgjort til dagsværdi. Så når renten stiger, falder værdien af den samlede portefølje af udlån, og det er den mekanisme, der afspejler sig i regnskabet.

Realkredit Danmark har over de seneste år tabt markedsandele til særligt Totalkredit, som er blevet stadigt større på privatmarkedet. Om det er tilfældet igen for 2021, ved man ikke endnu, da Totalkredit-ejeren Nykredit først aflægger regnskab i næste uge.

Færre kunder har sagt farvel

Men Carsten Nøddebo fortæller, at det er lykkedes at bremse den kundeafgang, man har set tidligere.

”Vi har hele tiden stået ganske stærkt på erhvervsmarkedet. På privatmarkedet har vi været lidt pressede, men henover året har det udviklet sig ganske positivt,” siger Carsten Nøddebo og fortsætter:

”Det skyldes både, at færre kunder har forladt os, hvilket vi er rigtig glade for, men også at der er kommet flere nye kunder til.”

I alt steg privatkundeporteføljen med 4 mia. kr. i 2021 i forhold til året før, når man måler på nominelle tal.

I forbindelse med regnskabet for tredje kvartal varslede Carsten Egeriis, der er adm. direktør i Realkredit Danmark-ejeren Danske Bank, at man nu ville sætte mere tryk på realkreditforetningen.

”Vi vil gerne længere op end den markedsandel, vi har i dag. Vi har set fremgang i tredje kvartal, det skal være endnu bedre,” sagde han til FinansWatch og fortsatte:

”Det handler om gode kundeoplevelser, det handler om bedre processer, det handler om bedre tilbud og produkter, det handler om, at vi er hurtigere og mere proaktive overfor vores kunder. At vi kan bruge mere tid med vores kunder. Vores frontlinjer har desværre været meget optaget af problemsager de senere år, så når vi kan bruge mere tid med kunderne, være mere proaktive og tilbyde bedre digitale løsninger, så skal vi nok også komme tilbage igen.”

Ingen snuptagsløsning

Det er nogle af de tiltag, man kan se effekten af i regnskabet for 2021, fortæller Carsten Nøddebo.

”Sammen med banken har vi iværksat en række store og små initiativer, som samlet set har givet resultater. Vi har haft fokus på kunderne og på at få processer til at fungere bedre, og det begynder så småt at bære frugt,” siger han.

I det kommende år forventer Realkredit Danmark en nogenlunde stabil udvikling på boligmarkederne. Til gengæld regner Carsten Nøddebo med, at man vil fortsætte udviklingen med at få flere nye kunder ind.

”Vi skal fortsætte den vej, som har givet gode resultater i 2021. Vi skal have endnu mere fokus på kunderne og på at få vores processer til at fungere godt. Der er ikke en stor snuptagsløsning. Det er mange små initiativer, der skal til,” siger han.

Danske Bank sender kreditansvar til frontlinjen

Realkredit Danmarks resultat falder godt 200 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også