Ny Totalkredit-aftale kan være på vej: Udkast er sendt i høring

Et udkast til en ny Totalkredit-aftale er sendt ud til en række finansielle spillere i en såkaldt markedstest, bekræfter Nykredit over for InsideBusiness. 
Foto: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Et bud på en ny Totalkredit-aftale er sendt i høring hos flere markedsdeltagere. Det skriver InsideBusiness, der har set indholdet i aftalen. 

Ifølge InsideBusiness indeholder det udkast, mediet har set, blandt andet mulighed for frivillig udtrædelse efter seks måneder, mulighed for parallel distribution samt reduceret provisionsbetaling på allerede formidlede Totalkredit-lån efter udtrædelse. 

Nykredit bekræfter, at der bliver lavet en markedstest af tilsagnsaftale. 

”Vi har haft en god, grundig og tillidsfuld dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det har resulteret i, at der nu bliver lavet en markedstest af en tilsagnsaftale, som vi ser positivt på, og som vi tror på kan blive en god model, som fortsat sikrer vores helt særlige danske realkreditmodel,” skriver Nykredit i en mail til mediet. 

Jyske Bank har klaget

Totalkredit-aftalen er en central aftale for Nykredit og de 45 banker i landet, der ikke har deres eget realkreditinstitut, men i stedet formidler Totalkredit-lån til deres kunder. 

Aftalen betyder, at bankerne får omkring halvdelen af den bidragssats, som kunderne betaler på deres realkreditlån i løbende provision, men hvis de skifter til et andet realkreditinstitut eller forlader samarbejdet, mister de indtægterne, og det gør det i praksis meget dyrt at skifte leverandør. 

Baggrunden for, at en ny aftale kan være på vej, er, at Jyske Bank med ordførende direktør Anders Dam i spidsen i juli 2021 klagede til konkurrencemyndighederne over Totalkredit-aftalen.

Jyske Bank mener, at aftalen er konkurrencehæmmende, fordi indtægterne fra Totalkredit-lån udgør en væsentligt dele af partnerbankernes indtjening, hvilket gør, at det vil være alt for bekosteligt for dem at vælge en anden leverandør af realkreditlån. 

Inden klagen blev sendt, havde Jyske Bank forsøgt at indgå en aftale med en af bankerne i Totalkredit-samarbejdet om at formidle lån fra Jyske Realkredit, men det var strandet på, at det ville være for dyrt for den pågældende bank at indgå et samarbejde. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også