FinansWatch

Medie: Konkurrencemyndigheder skærper tonen om Totalkredit-samarbejdet

Totalkredit-aftalen ”udelukker” parallel-distribution af andre realkreditprodukter, lyder det i et udkast til en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som mediet Insidebusiness har set. Med formuleringen anlægger styrelsen et mere kritisk syn på aftalens betydning for konkurrencen end tidligere.

Foto: Stine Bidstrup/ERH

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skærper i et udkast til en rapport synet på Totalkredit-samarbejdets betydning for konkurrencen på realkreditmarkedet, skriver mediet Insidebusiness, der har set den foreløbige rapport.

”Denne aftale mellem Totalkredit og pengeinstitutterne udelukker paralleldistribution af realkreditlån med pant i ejerboliger og fritidshuse,” skriver styrelsen og går dermed længere end i en tidligere rapport, hvor det blot lød, at aftalen ”vanskeliggør” paralleldistribution af realkreditlån.

Realkreditudbyderen Totalkredit er ejet af Nykredit og bliver formidlet af 45 pengeinstitutter.

Store dele af finanssektoren holder i øjeblikket vejret i spænding over, om det succesfuldes samarbejde kan fortsætte i sin nuværende form, eller om Nykredit må give indrømmelser for at gøre aftalen i overensstemmelse med konkurrenceloven.

Jyske Bank klagede sidste år over aftalen og har løbende kritiseret, at pengeinstitutterne i praksis er afkåret fra at formidle realkreditprodukter fra andre udbydere. Årsagen er, at institutterne mister provisionsindtægterne, i det øjeblik de formidler et andet realkreditlån.

FinansWatch har løbende afdækket forløbet. Nykredits topchef Michael Rasmussen var i efteråret 2021 til møde med erhvervsministeriets departementschef Michael Dithmer kort tid efter, at der var oversendt et notat til ministeriet om Totalkredit/Nykredits position på realkreditmarkedet.

Siden kunne FinansWatch afsløre, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i et spørgeskema havde spurgt til, om det hæmmer konkurrencen, at pengeinstitutter i Totalkredit-samarbejdet mister deres indtægter fra Totalkredit-lånene, hvis de også sælger realkreditprodukter fra en anden udbyder.

I september skrev FinansWatchs analytiker Jens Chr. Hansen, at Nykredit kan være klar til at løsne aftalen - med særlige betingelser.

Nykredit sad i august på 50,1 pct. af markedet for realkreditlån til private.

Mere fra FinansWatch

Klumme: Ny regering skal tænke i nye baner

Uddannelsespolitik bør spille en langt større rolle i at sikre nok kvalificeret arbejdskraft på alle dele af arbejdsmarkedet, mener Nadeem Farooq, underdirektør med ansvar for politik og samfund i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs