Derfor nægter pensionsselskaberne at dokumentere deres grønne investeringer

En række pensionsselskaberne nægter at give offentligheden indblik i de opgørelser, der ligger til grund for branchens klimabidrag på 248 mia. kr. Her er selskabernes forklaringer.
Sune Schackenfeldt, adm. direktør i PBU | Foto: PR/PBU
Sune Schackenfeldt, adm. direktør i PBU | Foto: PR/PBU

Pensionsbranchen fortæller som regel gladeligt om de 248 mia. kr., selskaberne har investeret grønt. Men når spørgsmålene drejer sig om, hvordan man er nået frem til tal, er velviljen svær at få øje på.

Som FinansWatch torsdag kan berette, har kun otte ud af 17 pensionsselskaber valgt at give indblik i de investeringer, der ligger til grund for branchens centrale klimatal: De 248 mia. kr., der i midten af 2021 er blevet meldt ind som grønne investeringer i forbindelse med regeringens klimapartnerskab for finanssektoren.

Alle 17 selskaber deltager i klimapartnerskabet for finanssektor, og de fleste bekræfter over for FinansWatch at have indberettet deres klimainvesteringer til F&P. Alligevel forklarer flere selskaber sig med, at der er stor usikkerhed om opgørelsernes nøjagtighed, fordi EU’s taksonomi fortsat mangler.

Den forklaring får man blandt andet fra Industriens Pension, hvor man afventer, at taksonomien er på plads, før man vil give offentligheden indblik i datagrundlaget.

”Indtil da har vi med hjælp fra flere eksterne dataleverandører opgjort det så præcist som muligt, men vi vil først gå ud med selskabsspecifikke tal, når vi har data til at levere oplysninger om noterede investeringer, der er taksonomi-compliant,” skriver pressechef Laurits Harmer Lassen i en mail.

Hos PFA fortæller Christian Storm Schubart, der er chef for ansvarlige investeringer, at man vil lade dataestimater relateret til EU-taksonomien danne grundlag for fremtidige indberetninger til klimapartnerskabet.

”Vi ønsker fortsat, at kommunikationen omkring Klimapartnerskabet sker gennem F&P,” skriver han i mail.

Sune Schackenfeldt, adm. direktør i PBU, skriver slet og ret som svar på FinansWatchs anmodning:

”Indledningsvist føler jeg trang til klart at pointere, at det eneste vi i Pædagogernes Pension oplever os forpligtet af er, hvad der entydigt tjener vores egne medlemmer bedst, og hvad vi i Pædagogernes Pension selv melder ud.”

Hos Lærernes Pension fortæller kommunikationschef Sussanne Bych, at man arbejder på at få en ny løsning til at opgøre, hvor stor en del af pensionskassens aktieinvesteringer, der lever op til kriterierne i EU’s taksonomi.

”Af samme grund har vi valgt ikke at markedsføre os med størrelsen af vores samlede grønne aktieinvesteringer, da vi ikke ønsker at kommunikere ud fra forskellige opgørelsesmetoder,” skriver hun i mail til FinansWatch.

PKA afviser at fremlægge data, da selskabet ikke vil dele den screeningsliste, det har købt af MSCI, mens Norli-direktør Mikkel Dahl ikke vil uddybe sin afvisning af FinansWatchs anmodning. Vellivs ESG-chef, Thomas Kjærgaard, fortæller, at man her arbejder på en løsning, der fremover skal fremvise dataene på pensionsselskabets hjemmeside, mens Alm. Brand endte med ikke at vende tilbage på FinansWatch anmodning.

Pensionsselskaber mørklægger forudsætninger for klimapartnerskab med regeringen

Fåtallet af danskere aner om deres pensionsselskab har et klimaprodukt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også